artikel

Zo houdt u indringers buiten de deur

Horeca

Goedgekeurd hang- en sluitwerk, rolluiken, alarminstallatie, camera’s. Het zijn de fysieke en noodzakelijke beveiligingsmethodes om onaangekondigd bezoek buiten uw horecabedrijf te houden. Maar hoe staat het eigenlijk met de beveiliging van uw computersysteem? Virussen en hackers nemen in aantal toe en kunnen voor onaangename verrassingen zorgen. Aangezien uw computersysteem een steeds centralere rol speelt in uw bedrijfsvoering is een kritische blik op uw computersysteem geen overbodig luxe. Hieronder een overzicht van de bedreigingen en beveiligingsmogelijkheden.

Binnenuit
De zwakste schakel van uw systeem komt van binnenuit! Deze harde constatering blijkt uit onderzoek. De grootste oorzaak hiervoor is het gebrek aan aandacht voor veiligheidsaspecten. Begin daarom met beveiligen binnen uw bedrijf. Hieronder een paar tips:

Wachtwoorden
Laat inlogcodes en wachtwoorden nooit rondslingeren. Registreer ze en berg ze veilig op. Kies voor veilige wachtwoorden. Stel ze samen uit minimaal acht verschillende letters, cijfers en leestekens. Een knappe jongen die dit nog kraakt.

Fysieke veiligheid
Zorg dat niemand zomaar uw horecabedrijf binnenkan en dat belangrijke computersystemen en data zich achter slot en grendel bevinden. Vergeet ook de brandveiligheid niet en een regelmatige back-up van uw informatie.

Betrokkenheid personeel
Wijs personeel op de gevaren van onveilig surfen op het web. Betrek ze bij het opstellen van een veiligheidsplan en wijs ze op hun verantwoordelijkheden.

Software
Gebruik nooit ongeautoriseerde of illegale programmatuur. De verleiding is groot, een lek eveneens. De software kan een virus bevatten of erger: uw computer openzetten voor andere internetgebruikers.

Virussen en hackers
Eng, al die virussen en hackers? Misschien wel, maar er is geen reden voor paniek. Gewoon een kwestie van verstand gebruiken. De meeste virussen zitten verstopt in een bijlage bij een e-mail. Meestal is het te herkennen aan .doc.exe of .exe.bat. Gooi dus direct bijlagen met zulke verdachten benamingen weg. Neem immers nooit snoepjes aan van vreemden. Tip nummer één tegen virussen is het installeren van een virusscanner. De kans op een geïnfecteerde computer verkleint u hiermee aanzienlijk. Een antivirusprogramma als McAfee (www.mcafee.com) of F-Secure
(www.f-secure.com) kost ongeveer 50 euro en biedt prima mogelijkheden het merendeel van de virussen buiten de deur te houden.

Update de virusscanner geregeld en scan regelmatig uw computer, bij voorkeur dagelijks. Gebruik hiervoor een moment van de dag, waarbij zo min mogelijk collega’s gebruik maken van computers. Het scanproces kan er namelijk voor zorgen dat pc’s tijdelijk trager functioneren. Stel deze viruscheck eenmalig in en uw scanner controleert dagelijks uw computer op virussen.
Ga voor gerichte vragen over virussen naar www.virushelp.nl. Stel een vraag en per e-mail ontvangt u antwoord. De dienst is gratis! Meld u tevens aan bij www.virusalert.nl. Verschijnt er een nieuw virus, dan verstuurt virusaltert.nl direct een waarschuwing per e-mail. Ga naar www.virusscan.nl.nu om direct online een viruscontrole uit te voeren.

Voorkom het binnendringen van buitenaf door het installeren van een firewall. Een ‘vuurmuur’ is een programma dat uw computer hermetisch kan afsluiten voor misbruik van buitenaf en waarschuwt als mensen via internet proberen binnen te dringen. Voorbeelden van personal firewalls zijn BlackIce, Tiny Personal Firewall, en ZoneAlarm. Een firewall kost tussen de 40 en 75 euro.

Nog meer tips tegen hackers:
Tip 1
Laat net als in uw huis of in uw auto geen waardevolle spullen liggen in het zicht. Bewaar alles wat belangrijk is in van wachtwoord voorziene bestanden. Maak kopieën en bewaar die op een veilige plaats.

Tip 2
Schakel een deskundige in om te kijken of de poorten van uw computer open staan. De wat? De poorten. Internet is enigszins vergelijkbaar met een tv: er zijn meerdere kanalen en meerdere zenders. Deze kanalen heten poorten en er zijn er ruim 65 duizend. Een deskundige weet welke poorten wel of niet mogen openstaan.

Tip 3
Zet bestands- en printerdeling in Windows uit. Deze optie, die door een hacker wordt benut, is bedoeld om in een bedrijfsnetwerk van dezelfde bestanden en printapparatuur gebruik te maken. Zo zet u deze optie uit: start -> instellingen -> configuratiescherm -> netwerk en daar de bestands- en printerindeling verwijderen.

Tip 4
Laat niet iedereen binnen. Het is mogelijk dat u via e-mail of software een zogeheten Trojaans paard binnenkrijgt: een programma dat zich in een verborgen hoek van uw computer nestelt en communiceert met de buitenwereld.

U ziet het. Beschouw het beschermen van uw pc als het beveiligen van uw bedrijf. Onderschat het niet en kies voor een serieuze aanpak.

Reageer op dit artikel