artikel

Dorint duurste hotelproject ooit

Horeca

Het nieuwe Dorint Conference Airport-Hotel Schiphol-Oost is begonnen met de werving van bijna 200 medewerkers. Het hotel gaat in augustus open. Dorint Schiphol-Oost is het vierde Dorinthotel in Nederland. Het vijfde verrijst naast de cruise terminal in het centrum van Amsterdam.

Dorint duurste hotelproject ooit

Met een investering van 85 miljoen euro is het nieuwe viersterren Dorint in Schiphol-Oost volgens area manager Kees Teer het duurste hotel dat ooit in Nederland is gebouwd. Het heeft 442 kamers, vijftien congreszalen, drie restaurants en een grote ondergrondse parkeergarage. Een opmerkelijke investering van de Duitse hotelketen die medio vorig jaar – juist als gevolg van een te snelle expansie, 11 september en aanhoudende economische tegenwind – zwaar in de rode cijfers belandde. Een overbruggingskrediet van de banken en de verkoop van 30 procent aandelen aan de Franse Accor-groep kon de keten ternauwernood redden.

Teer liet juli vorig jaar al weten dat de door Herbert Ebertz (de voorzitter van de Raad van Commissarissen) gefinancierde en ontwikkelde bouwprojecten geen hinder zouden ondervinden van de ontwikkelingen. Ebertz trad toen overigens wel noodgedwongen terug als voorzitter van de raad.

All on one floor
Inmiddels nadert het Dorint op Schiphol-Oost z’n voltooiing en is de werving van bijna 200 medewerkers gestart. Teer bereidt de opening voor vanuit een KLM-gebouw: ‘We realiseren een bijzonder designhotel. We hanteren het all-on-one-floorconcept: alle conferentievoorzieningen en restaurants liggen op één verdieping.’

De marketing- en sales van het hotel zullen, net als bij de overige ruim 90 Dorint-hotels, via Accor lopen. Dorint maakt gebruik van het Accor-reserveringssysteem waarbij 4000 hotels zijn aangesloten.

Ondanks de problemen in moederland Duitsland behaalden de Nederlandse Dorint-hotels (Dorint Cocagne Eindhoven, Dorint Den Haag en Dorint Airport–Hotel Amsterdam Badhoevedorp) in 2002 uitstekende resultaten, zo laat Teer weten. Door kostenbesparingen en hogere kamerbezettingen kwam het resultaat van de drie hotels samen ruim 20 procent hoger uit dan in 2001. Dat resultaat was 68 procent boven begroting. Na 11 september 2001 was die behoorlijk naar beneden bijgesteld. De gemiddelde kamerbezetting van de drie hotels steeg van 71,3 naar 75,6 procent. Het Dorint Schiphol Airport haalde zelfs 83 procent.

Met het nieuwe Dorint Schiphol-Oost heeft de keten straks 664 kamers nabij de luchthaven. Als Dorint City Harbour Amsterdam in 2005 z’n deuren opent, heeft de keten 1050 kamers in de hoofdstad.

Reageer op dit artikel