artikel

Fris en fruitig goede maatjes met snoekbaars

Horeca

Wat je van ver haalt is lekker, maar soms kun je het dicht bij huis vinden. Theo Agterberg van De Vier Linden uit Oud-Loosdrecht verwerkt snoekbaars uit de wateren bij hem voor de deur. Een prima locatie voor het wijnpanel van Misset Horeca om vier snoekbaarsvariaties en twaalf wijnen te proeven. Fris en fruitig doet het goed bij de snoekbaars.

Loosdrecht is één van de vangplaatsen van snoekbaars. Deze soort is een baarsachtige vis; en geen kruising tussen een snoek en een baars, zoals veel mensen denken. In enkele zoetwatermeren als de Loosdrechtse plassen en het IJsselmeer zwemt deze vissoort rond en wordt hij gevangen.

Op de Nederlandse menukaart komt snoekbaars niet zo vaak voor. Snoekbaars heeft aromatisch, mager wit vlees en wordt in zijn geheel gefileerd. De stevigheid van het visvlees staat diverse bereidingwijzen toe. Het panel proefde vier verschillende variaties: gepocheerd, gebakken, gerookt en als een timbaaltje. Deze bereidingwijzen vragen om een breed scala aan visvriendelijke wijnen die ‘fris en fruitig’ als eigenschappen hebben. Die wijnen kunnen uit elke hoek van de wereld komen en afkomstig van menige druivenvariëteit.

Schraal voorbeeld
Op de proeftafel een assortiment uiteenlopende viswijnen, afkomstig uit wijngaarden van over de hele wereld. De Elzas is vertegenwoordigd door Boeckel Pinot Blanc Réserve 2001, een goede exponent van de Pinot Blancs die de Elzas te bieden heeft. Een frisse wijn met mooie aromatische fruittonen. De Sauvignon Blanc L.A. Cetto 2001 is een nog schraal voorbeeld van wat Mexico te berde brengt.

Aanmerkelijk beter was de Sauvignon Blanc in een vertrouwde Pouilly-Fumé 2001-versie, geoogst van Les Vieilles Terres aan de Loire, een zeer blanke creatie van Dominique Pabiot.De gewaardeerde Domaine du Poujol Pico 2001 was een Vin de Pays de l’Hérault die met alle snoekbaarsversies goede maatjes is.

Applaus voor de Waterford Pecan Stream Chenin Blanc 2001 uit het Kaapse Chenin Blanc-bolwerk. Deze Chenin Blanc scoort alom waardering, niet alleen als wijn maar ook in de combinatie met de gerechten.

Van de Loire is de Sauvion Cheverny 2000 afkomstig. Een licht type wijn gemaakt door het huis Sauvion & Fils van de zeldzame druif Romorantin in combinatie met de Chenin Blanc en de Sauvignon Blanc.

De Gauer Burgunder van Karl H. Johner biedt de rijke aspecten van een Pinot Gris (van huis uit een Franse druif uit de Elzas) uit het Zuid-Duitse gebied Baden. Johner geniet een grote reputatie in Duitsland en dirigeert een tweede wijnhuis in Nieuw-Zeeland. De geboortegrond van de Heidler Grüner Veltliner 2001 is het Oostenrijkse Kamptal; de licht kruidige wijn is geheel van de kenmerkende Grüner Veltliner gemaakt.

De Bourgogne Blanc 1999 van Paul Garaudet wordt als een licht, maar charmant type Bourgogne beschouwd. De wijn voegt zich gemakkelijk naar de gerechtjes. De Yarra Valley Chardonnay 2000 heeft de lange reis van Australië naar de proeftafel niet overleefd: de flessen zijn geoxideerd.

Opvallend fraai is de Clos La Lauterne 200 uit Vouvray, een appelfrisse creatie van Benoit Gautier die met alle gerechtjes affiniteit blijkt te hebben. Dat ook de kleur van de wijn invloed kan hebben op het combinatiespel bewijst de sappige Côtes de Saint-Mont Rosé 2001, een Sélection d’André Daguin, van de Producteurs Plaimont in Saint-Mont.

Fris en fruitig goede maatjes met snoekbaars

Wat je van ver haalt is lekker, maar soms kun je het dicht bij huis vinden. Theo Agterberg van De Vier Linden uit Oud-Loosdrecht verwerkt snoekbaars uit de wateren bij hem voor de deur. Een prima locatie voor het wijnpanel van Misset Horeca om vier snoekbaarsvariaties en twaalf wijnen te proeven. Fris en fruitig doet het goed bij de snoekbaars.

Reageer op dit artikel