artikel

Hoe is ’t nu met de Bottlenecker?

Horeca

Eén van de innovaties op de Horecava 2002 was de Bottlenecker. Een glasvergruizer die 80 tot 100 lege flessen per minuut kan verkleinen. Een roterende as met speciaal geslepen beitels breekt de flessen met een eerste tik in scherven om het vervolgens verder te vergruizen. De glasvergruizer reduceert het glasafval tot 20 volumeprocent. Lege afvalflessen nemen dus 80 procent minder volume in. Dat betekent veel meer plek achter de bar. En barpersoneel hoeft niet meer steeds naar een magazijn te lopen om de ballast kwijt te kunnen.

Het apparaat won vorig jaar in de categorie equipment van de Horecava Innovation Award. Chris Rooze en Cees van Oosten uit Goes, van Callibrator, kregen veel positieve reacties op hun innovatie. Begin 2003 deden de uitvinders de distributie over aan Arnoud Huisman in Sneek. Het bleek te lastig om zowel de fabricage als de verkoop van de uitvinding in één hand te houden.

Inmiddels is de Bottlenecker nog stiller en krachtiger gemaakt. Met 68 decibel is het een niet al te grote lawaaimaker. Nieuw is ook de mogelijkheid om hem direct in de bar in te bouwen. Op zo’n 200 locaties in Nederland is de glasvergruizer nu al te vinden. ‘Dat zijn hotels, restaurants, discotheken en cafés. Maar ook campings en recreatiebedrijven’, licht Arnoud Huisman toe.

In plaats van hem te koop aan te bieden gaat de machine nu in de verhuur voor 12, 24 of 36 maanden; de standaard huurprijs is €71,25 per maand. Strandtenten en andere seizoensbedrijven krijgen een speciaal huurcontract. Het gruis gaat naar glasverwerkende bedrijven en wordt, afhankelijk van de hoeveelheid, één keer per week of per maand opgehaald. Voor een vol vat (gruis van 200 wijnflessen of 300 kleine flesjes) betaalt de horeca een bedrag tussen de €11,50 en €15,-. ‘De Keuringsdienst van Waren zal er ook wel blij mee zijn’, meent Huisman. ‘Het is een gesloten systeem. Heel hygiënisch, want vliegjes en wespen kunnen er niet bij.’

Voor informatie: A. Huisman Sales Consultancy, Sneek
Tel. (06) 54 72 02 62.
www.bottlenecker.nl.

Reageer op dit artikel