artikel

Meer zang, meer omzet

Horeca

Het Smartlappenfestival, de RTL4-talentenshow Idols, de zingende kroegbaas, het Concert des Levens, shanty-koren, musicals en Ranja met een rietje op een vette beat. Zingen is populairder dan ooit. Ook stappers hebben alle schroom van zich afgeworpen en zingen schreeuwend hun kelen schor. Extra gezelligheid en dus extra omzet.

Meer zang, meer omzet

Zang en horeca zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De oorsprong van zingen in de kroeg ligt volgens de Amsterdamse horecaman annex zanger Peter Beense in de Jordaan. Bij Tante Leen en Johnny Jordaan. Gaandeweg is het zingen steeds populairder geworden en wil eenieder een graantje meepikken.

Talentenjachten volgden, evenals zingende obers, karaoke en de Soundmixshow. Naast bruine kroegen en etablissementen beneden de grote rivieren (tijdens carnaval) die voorrang geven aan het Nederlandstalige lied, draaiden later ook de op de jeugd gerichte après-skihutten en feestcafés Nederlandstalig werk. Meeblèren is onvermijdelijk.

Dat geldt ook voor zangevenementen als het Smartlappenfestival in Utrecht, waar een week lang bijna iedere uitspanning het levenslied centraal heeft staan. Of het Concert des levens in de Amsterdamse HMH, waar duizenden bezoekers mee zullen lallen met optredens van Vader Abraham, Koos Alberts en Jacques Herb.

In Rotterdam werden speciale voorstellingen van de Sound of Music georganiseerd. Daarbij was het een must om in lederhose of dirndl-pakje te verschijnen en verplícht om Edelweiss mee te zingen. Ook de musicals (van Joop van den Ende) dragen hun steentje bij aan de zangtrend.De verjaardag van Prins Willem Alexander is wellicht een leuke aanleiding om zelf een smartlappenavond te organiseren. Regel karaoke-apparatuur, decoreer uw zaak met oranje versieringen en maak flink reclame met behulp van adfiches en advertenties in regionale bladen. Uiteraard moet u natuurlijk wel op te hoogte zijn van de Top 20 All Time Favorites Smartlappen. Hieronder kunt u ze allemaal bekijken.

 • 1) Manuela
 • ( Jacques Herb)

 • 2) Rocky
 • (Don Mercedes)

 • 3) Margrietje
 • (Louis Neefs)

 • 4) Laat me alleen
 • (Rita Hovink)

 • 5) Een man mag niet huilen
 • ( Jacques Herb)

 • 6) Vuile huichelaar
 • ( Renee de Haan)

 • 7) Kleine jongen
 • ( André Hazes)

 • 8) Je loog tegen mij
 • ( Drukwerk)

 • 9) Ach vaderlief
 • ( Zangeres zonder Naam)

 • 10) Pappie loop toch niet zo snel
 • ( Herman van Keeken)

 • 11) Huilen is voor jou te laat
 • ( Corry & De Rekels)

 • 13) Pappie, ik zie tranen in uw ogen
 • ( Arno & Gratje)

 • 14) Dokter Bernhard
 • ( Bonny St. Claire)

 • 14) De Vlieger
 • ( André Hazes)

 • 15) Waarheen Waarvoor
 • ( Mieke Telkamp)

 • 16) Ik voel me zo verdomd alleen
 • ( Danny de Munk)

 • 17) Ik verscheurde je foto
 • (Koos Alberts)

 • 18) Ik lig op m’n kussen stil te dromen
 • ( Hepie & Hepie)

 • 19) Ketelbinkie
 • ( Frans van Schaik)

 • 20) Werkeloos
 • ( Jacques Herb)

Zang en horeca zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De oorsprong van zingen in de kroeg ligt volgens de Amsterdamse horecaman annex zanger Peter Beense in de Jordaan. Bij Tante Leen en Johnny Jordaan. Gaandeweg is het zingen steeds populairder geworden en wil eenieder een graantje meepikken.

Talentenjachten volgden, evenals zingende obers, karaoke en de Soundmixshow. Naast bruine kroegen en etablissementen beneden de grote rivieren (tijdens carnaval) die voorrang geven aan het Nederlandstalige lied, draaiden later ook de op de jeugd gerichte après-skihutten en feestcafés Nederlandstalig werk. Meeblèren is onvermijdelijk.

Dat geldt ook voor zangevenementen als het Smartlappenfestival in Utrecht, waar een week lang bijna iedere uitspanning het levenslied centraal heeft staan. Of het Concert des levens in de Amsterdamse HMH, waar duizenden bezoekers mee zullen lallen met optredens van Vader Abraham, Koos Alberts en Jacques Herb.

In Rotterdam werden speciale voorstellingen van de Sound of Music georganiseerd. Daarbij was het een must om in lederhose of dirndl-pakje te verschijnen en verplícht om Edelweiss mee te zingen. Ook de musicals (van Joop van den Ende) dragen hun steentje bij aan de zangtrend.De verjaardag van Prins Willem Alexander is wellicht een leuke aanleiding om zelf een smartlappenavond te organiseren. Regel karaoke-apparatuur, decoreer uw zaak met oranje versieringen en maak flink reclame met behulp van adfiches en advertenties in regionale bladen. Uiteraard moet u natuurlijk wel op te hoogte zijn van de Top 20 All Time Favorites Smartlappen. Hieronder kunt u ze allemaal bekijken.

 • 1) Manuela
 • ( Jacques Herb)

 • 2) Rocky
 • (Don Mercedes)

 • 3) Margrietje
 • (Louis Neefs)

 • 4) Laat me alleen
 • (Rita Hovink)

 • 5) Een man mag niet huilen
 • ( Jacques Herb)

 • 6) Vuile huichelaar
 • ( Renee de Haan)

 • 7) Kleine jongen
 • ( André Hazes)

 • 8) Je loog tegen mij
 • ( Drukwerk)

 • 9) Ach vaderlief
 • ( Zangeres zonder Naam)

 • 10) Pappie loop toch niet zo snel
 • ( Herman van Keeken)

 • 11) Huilen is voor jou te laat
 • ( Corry & De Rekels)

 • 13) Pappie, ik zie tranen in uw ogen
 • ( Arno & Gratje)

 • 14) Dokter Bernhard
 • ( Bonny St. Claire)

 • 14) De Vlieger
 • ( André Hazes)

 • 15) Waarheen Waarvoor
 • ( Mieke Telkamp)

 • 16) Ik voel me zo verdomd alleen
 • ( Danny de Munk)

 • 17) Ik verscheurde je foto
 • (Koos Alberts)

 • 18) Ik lig op m’n kussen stil te dromen
 • ( Hepie & Hepie)

 • 19) Ketelbinkie
 • ( Frans van Schaik)

 • 20) Werkeloos
 • ( Jacques Herb)

Reageer op dit artikel