artikel

Mogelijkheden van SMS

Horeca

Sms van en naar een vaste telefoon Sms is niet alleen meer voorbehouden aan mobiele telefoons. Vanaf maart 2003 is het in heel Nederland mogelijk sms-berichten te sturen van en naar vaste telefoons. Hoe verzend je een sms vanaf een vaste telefoon?Het versturen van sms’jes vanaf een vaste telefoon is aan nogal wat voorwaarden gebonden. […]

Sms van en naar een vaste telefoon

Sms is niet alleen meer voorbehouden aan mobiele telefoons. Vanaf maart 2003 is het in heel Nederland mogelijk sms-berichten te sturen van en naar vaste telefoons.

Hoe verzend je een sms vanaf een vaste telefoon?
Het versturen van sms’jes vanaf een vaste telefoon is aan nogal wat voorwaarden gebonden. Zo moet bijvoorbeeld nummerweergave aanstaan (en dat kost tegenwoordig geld) en je moet via de KPN bellen en niet via een carrier select. Belangrijker is echter dat het aantal toestellen wat het verzenden van sms ondersteund voorlopig nog zeer beperkt is. Alleen bezitters van een Siemens Chicago 440 of 450 kunnen hiervan gebruik maken. Het verzenden van sms’jes via een vast toestel kost 22 eurocent per stuk.

Voorlopig is het nog niet mogelijk via een vaste telefoon sms’jes te sturen aan mobiele en vaste nummers bij andere operators dan KPN Telecom. Ook aan speciale telefoonnummers (bijv. 0900, 112) kun je geen sms’jes sturen. Aan sms-spelletjes deelnemen met je vaste telefoon is dus niet mogelijk. Heb je een geheim nummer, let dan op: ook al heb je een geheim nummer of blokkeer je nummerweergave, dan wordt je telefoonnummer toch meegezonden met een sms. Dit heeft de KPN zo ingesteld om misbruik te voorkomen.

Hoe ontvang je sms op een vast toestel?
Ontvangen van sms kan wel iedereen. Hier zijn voor de ontvanger geen kosten aan verbonden. Als het toestel niet geschikt is om tekstberichten in een display te tonen wordt het bericht namelijk voorgelezen. Dit gebeurt door een computer met spraaktechnologie. Hier zit wel een klein nadeel aan. De computer gaat ervan uit dat alle sms’jes in het Nederlands zijn opgesteld. Een Engelstalig berichtje zal dus heel vreemd klinken.

Als je een sms op een vast toestel ontvangt kan het natuurlijk voorkomen dat je niet thuis bent. Als het bericht niet kan worden ingesproken op een antwoordapparaat of op VoiceMail zal de KPN gedurende één dag blijven proberen verbinding te krijgen. Lukt dit niet, dan zal het sms’je zijn doel niet bereiken. De KPN waakt goed over onze nachtrust. Gesproken berichten worden tussen 23:30 en 8:30 niet afgeleverd. Bij tekstberichten is dit wel het geval.

Voorbeeldteksten
  • GRATIS SNACK, van 15 t/m 22 april bij aanschaf Snackmenu v/d Week bij Cafetaria Snackhoek in Kerkstraat.
  • 50% korting op alle gezonde salades in de bedrijfskantine deze week.
  • VRIJDAG: MILLUSTERY GOES APOLLO, kaarten nog verkrijgbaar aan de avondkassa. DEEJAYS ISAAC, DARK RAVER, RICARDO, ERNESTO en MC V8. ZATERDAG: DJRAYMOND en IVAN
  • LIQUID: FREAKY FRIDAY! ELVIS ON STAGE! AANVANG 01.00u
  • Party en Zo presents elke zondagavond HET FEESTPALEIS in El Sombrero: nDoldwaas Feest!*Oude Tijden Herleven as. zonmid komt ivm carnaval deze mndte vervallen.
sms-praat
112  help me
2day  vandaag
2moro morgen
8er  achter
bij
aub  aub
bbq  Barbeque
cu  tot ziens
gen8  goedenacht
pa  prettige avond
pw  prettig weekend
thx  bedankt
tm  tot morgen

 

sms-emoticons
;-)  grapje hoor
:-)  ik voel me goed
:-))  ik lach me rot
8)  verlegen
:-(  ik ben droevig
:-((  ontroostbaar
@}->–  roos
(

Reageer op dit artikel