artikel

71-80 2003

Horeca

71 (-) Claus Company3 vestigingen€9,5 miljoenVorig jaar kondigden we het al aan: de entree van de broertjes Rick en Leo Claus in de Misset Horeca Top-100. ‘Partyboeren’ noemde een jaloerse hotelier de broers Rick en Leo Claus ooit toen ze lieten merken serieuze ambities te hebben in de hotellerie. Hun wraak is zoet. Pal naast […]

71 (-) Claus Company
3 vestigingen
€9,5 miljoen
Vorig jaar kondigden we het al aan: de entree van de broertjes Rick en Leo Claus in de Misset Horeca Top-100. ‘Partyboeren’ noemde een jaloerse hotelier de broers Rick en Leo Claus ooit toen ze lieten merken serieuze ambities te hebben in de hotellerie. Hun wraak is zoet. Pal naast Claus!PartyWorld staat sinds april vorig jaar een uit de kluiten gewassen viersterrenhotel. Elf verdiepingen telt het gebouw, goed voor 148 kamers. Gelegen aan de westkant van Hoofddorp, waar de gemeente grote plannen heeft.

Horecaondernemers die geheel zelfstandig een aansprekend hotel neerzetten; het is ’n grote zeldzaamheid in Nederland. En bijna was het bij plannen gebleven, als het Ministerie van VROM z’n zin had gekregen. Volgens VROM was ten onrechte bouwtoestemming verleend, omdat de locatie zich precies in de zogenaamde vrijwaringszone van Schiphol zou bevinden. Uiteindelijk verklaarde de rechtbank de bezwaren ongegrond. Op de gevel van het hotel prijkt nu fier de naam Courtyard. Het is het allereerste hotel in de Benelux van deze Marriott-dochter. In het weekend verwachten de broers veel gasten van Claus!PartyWorld in hun hotel, door de week mikken ze op internationaal zakenpubliek.

Het kantoor van Claus Company hebben ze verhuisd van de houten barakken achter Claus!PartyWorld naar de vierde verdieping van het hotel. ,,Offices of Claus Company’’, staat er op de deur. De twee broers zijn samen directeur/eigenaar van deze Claus Company. Daaronder vallen Claus!PartyWorld, het Courtyard by Marriott-hotel en Papa’s Beachhouse, allemaal in Hoofddorp. Bijzonderheden van de broers: beiden roken graag een sigaar, waarvoor ze een balkon hebben laten aanbouwen aan hun kantoor. Ze beschikken over exact dezelfde elektronische zakagenda, een Palmtop, want dat is handig voor de secretaresse. Hebben verder een hekel aan (ex-)VROM-minister Jan Pronk en zijn al twintig jaar ‘together in business’, zonder noemenswaardige ruzie. Rick doet f&b, personeel, entertainment en de sales voor PartyWorld. Leo doet marketing, financiën, techniek, uitbreidingen en de sales voor het hotel. Het jaar 2002 geven ze beiden een 8; de verwachte omzetgroei voor dit jaar ligt op 15 procent. Dat is hoog, maar dat komt doordat dit jaar het eerste volledige jaar is van het Courtyard.

Telefoonnummer (023) 541 05 15
www.claus.nl

72 (91) Intratuin
54 vestigingen
€9 miljoen

Bij Intratuin is het altijd lente. Ook dit jaar groeide en bloeide de omzet fors. Liefst 54 vestigingen kent Intratuin inmiddels. Half Nederland slentert deze dagen weer door de broeierige kassen, op zoek naar de nieuwste variant hosta, petunia of vlijtig liesje. De restaurants van Intratuin – Tuincafé Het Goede Leven noemt Intratuin ze zelf – hebben een behoorlijke omzet van gemiddeld €140.000,-. Maar dat is zoals gezegd een gemiddelde. Er zijn vestigingen die richting een half miljoen horeca-omzet gaan. En daar kijken wij behoorlijk van op. Het grootste tuincentrum van Nederland schiet dan ook omhoog in onze eigen horeca Top-100. Op dit moment bedraagt de horeca-omzet zo’n drie procent van het totaal. De komende jaren moet dat naar 5 procent kunnen, meent Intratuin.

Telefoonnummer (0348) 43 91 00
www.intratuin.nl

73 (89) Familie Verheij
12 vestigingen
€9 miljoen

Varkenspest, bse, mond- en klauwzeer en hormoonvervuilingen bij rund en varken: tot voor kort was kip niet alleen het meest veelzijdige, maar ook het minst besproken stukje vlees. De kip-grillrestaurants van Juffrouw Tok voeren er wel bij. Tot de vogelpest uitbrak en het blanke imago van kippenvlees werd bezoedeld. Vervelend voor Juffrouw Tok, die desondanks vestiging na vestiging blijft openen.

Juffrouw Tok is de tweede keten van de familie Verheij. Deze rasechte horecafamilie uit Arnhem was in het verleden vooral bekend van restaurantketen Pinoccio. Inmiddels zijn er nog (maar) zes Pinoccio’s (ooit waren er acht), tegenover (al) zes Toks. Ouders met koters die snel en goedkoop willen eten, kunnen nu dus kiezen: pollo of pizza.

Telefoonnummer (026) 364 44 33
www.pinoccio.nl
www.juffrouwtok.nl

74 (-) Hajé
6 vestigingen
€9 miljoen

Deze zomer heeft Hajé de Jager er een oogappel bij. Dan heeft één van zijn zes shops, vier wegrestaurants en twee hotels een metamorfose ondergaan. Het hotel in Joure kreeg meer en luxere hotelkamers en bovenal een fraaie torenhoge lichtkoepel annex serre. Het concept ‘Alles is te koop’, houdt Hajé hoog in het vaandel. Mocht u een leuke tafel, lamp of stoel zien in één van zijn zaken in Friesland, Flevoland of Delft, weet dan dat-ie te koop is. Verder bekend om z’n perfecte espresso.

Telefoonnummer (036) 523 93 99
www.hajerestaurants.com

75 (-) Dolce Hotel Kasteel Vaalsbroek
1 vestiging
€8,9 miljoen

,,Onze groei is sterk afhankelijk van een korte of lange oorlog in Irak’’, meldt algemeen directeur Jan Janssen ons. Dat ziet er dus wat minder rooskleurig uit voor Janssen, en voor een boel anderen ook trouwens. Dolce beleefde afgelopen jaar een onverwacht goede zomer door de spin-off van het Europees voetbalkampioenschap in 2000. Het hotel had maar liefst vier internationale voetbalteams op trainingskamp, dus de omzet schoot omhoog. Ook die van de hotelbar trouwens, want we weten allemaal dat voetballers wel van een feestje houden.

Telefoonnummer (043) 308 93 08
www.vaalsbroek.nl

76 (-) Grand Hotel Karel V
1 vestiging
€8,2 miljoen

,,Geachte heer Bergevoet, ik heb met interesse en plezier uw Top-100 bekeken. Voor de lijst van volgend jaar wellicht een tip. Grand Hotel Karel V….’’, enzovoort. Het mailtje dat wij vorig jaar van general manager Toon Naber mochten ontvangen was vriendelijk doch duidelijk: Karel V hoort in de Top-100!

Bij deze. Het in 1999 gestichte Utrechtse hotel kende een uiterst moeizame start met veel gedoe rond de financiering, maar heeft inmiddels de zaken weer op orde. Kreeg begin dit jaar nationale bekendheid door de bewogen bijeenkomsten van de Lijst Pim Fortuyn. Herben en de zijnen kregen een gratis parkeerkaart en plots was iedere hotelgast LPF-lid. Is net als het Kurhaus, Hotels van Oranje en het Maastrichtse Apple Park Hotel aangesloten bij SRS Worldhotels. Wereldwijd zijn 450 individuele hotels bij het van oorsprong Duitse reserverings/marketingsysteem aangesloten.

Telefoonnummer (030) 233 75 55
www.KarelV.nl

77 (82) Meeting Masters
6 vestigingen
€8 miljoen

Even sloeg ons de schrik om het hart. De vestiging van Meeting Masters in Maarssen zegde zomaar drie abonnementen op Misset Horeca op. En de omzet afgelopen jaar van €8 miljoen is hetzelfde als die van 2001, terwijl ons tussen de 10 à 20 procent groei was beloofd. Het zal toch niet zo zijn dat het slecht gaat met één van onze favorieten uit de vorige Top-100?Met een geruststellend bericht probeert Meeting Masters-directeur Ronald van den Hoff ons uit die angstdroom te helpen. De omzet over 2002 komt lager uit dan verwacht omdat de vestiging in Maarssen verbouwd en uitgebreid is, waardoor een aantal ruimtes niet kon worden gebruikt, aldus Van den Hoff. ,,Verder heeft het jaar gewoon aan de verwachting voldaan.’’ 2002 krijgt van hem daarom een dikke acht. De exploitant van vergaderzalen verwacht voor dit jaar wél groei: 10 procent meer omzet en 1 à 2 vestigingen erbij.

Telefoonnummer (0346) 59 96 00
www.meetingmasters.nl

78 (85) Mövenpick
2 vestigingen
€7,5 miljoen

Vorige maand verkocht Mövenpick zijn ijsdivisie aan Nestlé. Daarmee concentreert de Zwitserse multinational zich weer op zijn traditionele terrein: het runnen van hotels en restaurants. Afgelopen jaar vielen de resultaten tegen door een belabberde Duitse markt, waar Mövenpick 40 procent van z’n handel heeft. Wereldwijd heeft Mövenpick 48 zakenhotels en 113 restaurants. In Nederland heeft het bedrijf twee hotels. Eén in Voorburg, het andere in Den Bosch. Daar zit voorlopig geen groei in. De Zwitserse hotelketen breidt namelijk het liefst uit in het Midden-Oosten. Onlangs nog kwam er een hotel in Koeweit bij.

Telefoonnummer (070) 337 37 37
www.moevenpick-group.com

79 (-) Ahoy Rotterdam
1 vestiging
€7,2 miljoen
,,Mwah, het zal wel meevallen met die horeca-omzet van Ahoy’’, dachten we vorig jaar. Dit jaar hebben we toch eens wat beter gekeken, en wat blijkt? €7,2 miljoen aan hapjes en drankjes is er het afgelopen jaar verteerd door de fans van Froger, de congresbezoekers en de tennisliefhebbers. Directeur Jos van der Vegt is dan ook dik tevreden over de prestaties van de Ahoy Horeca BV. De totale omzet van de Rotterdamse evenementenhal annex muziektempel ligt op €29,4 miljoen.

Telefoonnummer (010) 293 33 00
www.ahoy.nl

80 (96) Beren Holding
11 vestigingen
€7,1 miljoen

Een heel nest Beren leeft er ondertussen op en rond de oevers van de Maas. Formule-eigenaar Robert Cramwinckel timmert flink aan de weg met zijn cafés vol teddyberen. Bruintje, Betty, Brutus, Breintje, Bertus en Barend heten de laagdrempelige zaken van de grote porties en de vriendelijke prijzen. Zit qua niveau iets onder de Magneetcafés, ook in Rotterdam (nummer 96). Cramwinckel verwacht dit jaar een omzetstijging van maar liefst 20 procent. Da’s Beregoed!

Telefoonnummer (010) 243 71 91
www.beren.nl

71 (-) Claus Company
3 vestigingen
€9,5 miljoen
Vorig jaar kondigden we het al aan: de entree van de broertjes Rick en Leo Claus in de Misset Horeca Top-100. ‘Partyboeren’ noemde een jaloerse hotelier de broers Rick en Leo Claus ooit toen ze lieten merken serieuze ambities te hebben in de hotellerie. Hun wraak is zoet. Pal naast Claus!PartyWorld staat sinds april vorig jaar een uit de kluiten gewassen viersterrenhotel. Elf verdiepingen telt het gebouw, goed voor 148 kamers. Gelegen aan de westkant van Hoofddorp, waar de gemeente grote plannen heeft.

Horecaondernemers die geheel zelfstandig een aansprekend hotel neerzetten; het is ’n grote zeldzaamheid in Nederland. En bijna was het bij plannen gebleven, als het Ministerie van VROM z’n zin had gekregen. Volgens VROM was ten onrechte bouwtoestemming verleend, omdat de locatie zich precies in de zogenaamde vrijwaringszone van Schiphol zou bevinden. Uiteindelijk verklaarde de rechtbank de bezwaren ongegrond. Op de gevel van het hotel prijkt nu fier de naam Courtyard. Het is het allereerste hotel in de Benelux van deze Marriott-dochter. In het weekend verwachten de broers veel gasten van Claus!PartyWorld in hun hotel, door de week mikken ze op internationaal zakenpubliek.

Het kantoor van Claus Company hebben ze verhuisd van de houten barakken achter Claus!PartyWorld naar de vierde verdieping van het hotel. ,,Offices of Claus Company’’, staat er op de deur. De twee broers zijn samen directeur/eigenaar van deze Claus Company. Daaronder vallen Claus!PartyWorld, het Courtyard by Marriott-hotel en Papa’s Beachhouse, allemaal in Hoofddorp. Bijzonderheden van de broers: beiden roken graag een sigaar, waarvoor ze een balkon hebben laten aanbouwen aan hun kantoor. Ze beschikken over exact dezelfde elektronische zakagenda, een Palmtop, want dat is handig voor de secretaresse. Hebben verder een hekel aan (ex-)VROM-minister Jan Pronk en zijn al twintig jaar ‘together in business’, zonder noemenswaardige ruzie. Rick doet f&b, personeel, entertainment en de sales voor PartyWorld. Leo doet marketing, financiën, techniek, uitbreidingen en de sales voor het hotel. Het jaar 2002 geven ze beiden een 8; de verwachte omzetgroei voor dit jaar ligt op 15 procent. Dat is hoog, maar dat komt doordat dit jaar het eerste volledige jaar is van het Courtyard.

Telefoonnummer (023) 541 05 15
www.claus.nl

72 (91) Intratuin
54 vestigingen
€9 miljoen

Bij Intratuin is het altijd lente. Ook dit jaar groeide en bloeide de omzet fors. Liefst 54 vestigingen kent Intratuin inmiddels. Half Nederland slentert deze dagen weer door de broeierige kassen, op zoek naar de nieuwste variant hosta, petunia of vlijtig liesje. De restaurants van Intratuin – Tuincafé Het Goede Leven noemt Intratuin ze zelf – hebben een behoorlijke omzet van gemiddeld €140.000,-. Maar dat is zoals gezegd een gemiddelde. Er zijn vestigingen die richting een half miljoen horeca-omzet gaan. En daar kijken wij behoorlijk van op. Het grootste tuincentrum van Nederland schiet dan ook omhoog in onze eigen horeca Top-100. Op dit moment bedraagt de horeca-omzet zo’n drie procent van het totaal. De komende jaren moet dat naar 5 procent kunnen, meent Intratuin.

Telefoonnummer (0348) 43 91 00
www.intratuin.nl

73 (89) Familie Verheij
12 vestigingen
€9 miljoen

Varkenspest, bse, mond- en klauwzeer en hormoonvervuilingen bij rund en varken: tot voor kort was kip niet alleen het meest veelzijdige, maar ook het minst besproken stukje vlees. De kip-grillrestaurants van Juffrouw Tok voeren er wel bij. Tot de vogelpest uitbrak en het blanke imago van kippenvlees werd bezoedeld. Vervelend voor Juffrouw Tok, die desondanks vestiging na vestiging blijft openen.

Juffrouw Tok is de tweede keten van de familie Verheij. Deze rasechte horecafamilie uit Arnhem was in het verleden vooral bekend van restaurantketen Pinoccio. Inmiddels zijn er nog (maar) zes Pinoccio’s (ooit waren er acht), tegenover (al) zes Toks. Ouders met koters die snel en goedkoop willen eten, kunnen nu dus kiezen: pollo of pizza.

Telefoonnummer (026) 364 44 33
www.pinoccio.nl
www.juffrouwtok.nl

74 (-) Hajé
6 vestigingen
€9 miljoen

Deze zomer heeft Hajé de Jager er een oogappel bij. Dan heeft één van zijn zes shops, vier wegrestaurants en twee hotels een metamorfose ondergaan. Het hotel in Joure kreeg meer en luxere hotelkamers en bovenal een fraaie torenhoge lichtkoepel annex serre. Het concept ‘Alles is te koop’, houdt Hajé hoog in het vaandel. Mocht u een leuke tafel, lamp of stoel zien in één van zijn zaken in Friesland, Flevoland of Delft, weet dan dat-ie te koop is. Verder bekend om z’n perfecte espresso.

Telefoonnummer (036) 523 93 99
www.hajerestaurants.com

75 (-) Dolce Hotel Kasteel Vaalsbroek
1 vestiging
€8,9 miljoen

,,Onze groei is sterk afhankelijk van een korte of lange oorlog in Irak’’, meldt algemeen directeur Jan Janssen ons. Dat ziet er dus wat minder rooskleurig uit voor Janssen, en voor een boel anderen ook trouwens. Dolce beleefde afgelopen jaar een onverwacht goede zomer door de spin-off van het Europees voetbalkampioenschap in 2000. Het hotel had maar liefst vier internationale voetbalteams op trainingskamp, dus de omzet schoot omhoog. Ook die van de hotelbar trouwens, want we weten allemaal dat voetballers wel van een feestje houden.

Telefoonnummer (043) 308 93 08
www.vaalsbroek.nl

76 (-) Grand Hotel Karel V
1 vestiging
€8,2 miljoen

,,Geachte heer Bergevoet, ik heb met interesse en plezier uw Top-100 bekeken. Voor de lijst van volgend jaar wellicht een tip. Grand Hotel Karel V….’’, enzovoort. Het mailtje dat wij vorig jaar van general manager Toon Naber mochten ontvangen was vriendelijk doch duidelijk: Karel V hoort in de Top-100!

Bij deze. Het in 1999 gestichte Utrechtse hotel kende een uiterst moeizame start met veel gedoe rond de financiering, maar heeft inmiddels de zaken weer op orde. Kreeg begin dit jaar nationale bekendheid door de bewogen bijeenkomsten van de Lijst Pim Fortuyn. Herben en de zijnen kregen een gratis parkeerkaart en plots was iedere hotelgast LPF-lid. Is net als het Kurhaus, Hotels van Oranje en het Maastrichtse Apple Park Hotel aangesloten bij SRS Worldhotels. Wereldwijd zijn 450 individuele hotels bij het van oorsprong Duitse reserverings/marketingsysteem aangesloten.

Telefoonnummer (030) 233 75 55
www.KarelV.nl

77 (82) Meeting Masters
6 vestigingen
€8 miljoen

Even sloeg ons de schrik om het hart. De vestiging van Meeting Masters in Maarssen zegde zomaar drie abonnementen op Misset Horeca op. En de omzet afgelopen jaar van €8 miljoen is hetzelfde als die van 2001, terwijl ons tussen de 10 à 20 procent groei was beloofd. Het zal toch niet zo zijn dat het slecht gaat met één van onze favorieten uit de vorige Top-100?Met een geruststellend bericht probeert Meeting Masters-directeur Ronald van den Hoff ons uit die angstdroom te helpen. De omzet over 2002 komt lager uit dan verwacht omdat de vestiging in Maarssen verbouwd en uitgebreid is, waardoor een aantal ruimtes niet kon worden gebruikt, aldus Van den Hoff. ,,Verder heeft het jaar gewoon aan de verwachting voldaan.’’ 2002 krijgt van hem daarom een dikke acht. De exploitant van vergaderzalen verwacht voor dit jaar wél groei: 10 procent meer omzet en 1 à 2 vestigingen erbij.

Telefoonnummer (0346) 59 96 00
www.meetingmasters.nl

78 (85) Mövenpick
2 vestigingen
€7,5 miljoen

Vorige maand verkocht Mövenpick zijn ijsdivisie aan Nestlé. Daarmee concentreert de Zwitserse multinational zich weer op zijn traditionele terrein: het runnen van hotels en restaurants. Afgelopen jaar vielen de resultaten tegen door een belabberde Duitse markt, waar Mövenpick 40 procent van z’n handel heeft. Wereldwijd heeft Mövenpick 48 zakenhotels en 113 restaurants. In Nederland heeft het bedrijf twee hotels. Eén in Voorburg, het andere in Den Bosch. Daar zit voorlopig geen groei in. De Zwitserse hotelketen breidt namelijk het liefst uit in het Midden-Oosten. Onlangs nog kwam er een hotel in Koeweit bij.

Telefoonnummer (070) 337 37 37
www.moevenpick-group.com

79 (-) Ahoy Rotterdam
1 vestiging
€7,2 miljoen
,,Mwah, het zal wel meevallen met die horeca-omzet van Ahoy’’, dachten we vorig jaar. Dit jaar hebben we toch eens wat beter gekeken, en wat blijkt? €7,2 miljoen aan hapjes en drankjes is er het afgelopen jaar verteerd door de fans van Froger, de congresbezoekers en de tennisliefhebbers. Directeur Jos van der Vegt is dan ook dik tevreden over de prestaties van de Ahoy Horeca BV. De totale omzet van de Rotterdamse evenementenhal annex muziektempel ligt op €29,4 miljoen.

Telefoonnummer (010) 293 33 00
www.ahoy.nl

80 (96) Beren Holding
11 vestigingen
€7,1 miljoen

Een heel nest Beren leeft er ondertussen op en rond de oevers van de Maas. Formule-eigenaar Robert Cramwinckel timmert flink aan de weg met zijn cafés vol teddyberen. Bruintje, Betty, Brutus, Breintje, Bertus en Barend heten de laagdrempelige zaken van de grote porties en de vriendelijke prijzen. Zit qua niveau iets onder de Magneetcafés, ook in Rotterdam (nummer 96). Cramwinckel verwacht dit jaar een omzetstijging van maar liefst 20 procent. Da’s Beregoed!

Telefoonnummer (010) 243 71 91
www.beren.nl

Reageer op dit artikel