artikel

Accor zet in op Etap-hotels

Horeca

De Franse hotelgigant Accor opende begin deze maand z’n eerste Nederlandse Etap-hotel. De vestiging met 120 kamers is gevestigd naast Ibis Hotel Schiphol bij Badhoevedorp. Accor denkt met Etap in ons land meer succes te boeken dan met Formule 1. In Etap-hotels hoeven gasten namelijk geen douche met elkaar te delen.

Etap vult met z’n twee sterren het gat op tussen Formule 1 (1 ster) en Ibis (drie sterren), twee andere hotelmerken van Accor. Kees van Maaswaal, directeur Accor Economy Hotels Benelux ziet de komst van Etap als belangrijke aanvulling op de Formule 1-hotels. Formule 1 is in Nederland minder goed aangeslagen dan verwacht. Dat komt volgens Van Maaswaal omdat in een Formule 1 hotel meerdere gasten samen een ‘natte cel’ moeten delen.

In een Etap-hotel heeft elke kamer z’n eigen douche- en toiletruimte. Het Nederlandse Formule 1-avontuur is beperkt gebleven tot vier vestigingen, waarvan er één (Groningen) een paar jaar geleden sloot. Met z’n aantrekkelijke vaste prijstelling van 55 euro per kamer per nacht en een ontbijt voor maar vijf euro, mikt Accor met Etap op de onderkant van de markt. Elke kamer biedt voor die prijs ruimte aan maximaal drie personen. Gasten kunnen ook gebruik maken van een gratis pendelbus van en naar de luchthaven Schiphol.

Overloop
Als general manager van het eerste Nederlandse Etap-hotel is Ron de Graaf (34) aangesteld. Hij was hoofd ontbijtservice van het naastgelegen Ibis Hotel Amsterdam Airport. De Graaf gaat in de aanloopperiode van het hotel uit van 69 gasten per dag. Hij heeft 169 individuele boekingen in de agenda staan en twintig groepen van 30 tot 50 personen. Het is slechts een indicatie voor de komende twee maanden. De general manager merkt wel dat er momenteel veel overloop is van de Formule 1-vestiging in Zaandam. Dat hotel met 74 kamers is de laatste tijd voortdurend volgeboekt. De economische omstandigheden, de oorlog in Irak en SARS treffen volgens directeur Van Maaswaal vooral de dure airporthotels, maar veel minder de economyhotels. ‘ We scoren met Formule 1 in Zaandam nu veel beter dan vorig jaar.’

Formule 1
Accor breidt in Nederland overigens niet verder uit met Formule 1-hotels. Dat heeft, behalve met de wensen van gasten, ook te maken met de managementstructuur op basis van het gérance-mandat dat bedrijfsleiders als zelfstandigen beschouwt. Het GAK neemt daar geen genoegen mee en heeft Accor verplicht de bedrijfsleiders van de Formule 1-hotels in Nederland een vast dienstverband aan te bieden. De keten vindt het te duur om op basis van de gewijzigde managementstructuur het aantal Formule 1-hotels in ons land uit te breiden. Het gérance-mandat ligt trouwens ook in Frankrijk onder vuur.

In ons land heeft Etap nu alle voorrang. Er moeten er minimaal nog vijf verrijzen in en om grote steden. In heel Europa zijn nu al 290 Etap-hotels. Een nieuwe Etap met 220 kamers is geprojecteerd in het plan Telepoort aan de westkant van de ring rond Amsterdam. Accor bouwt daar ook een Ibis (180 kamers) en een Novotel (200 kamers). Met het project, dat in 2006 klaar moet zijn, is een bedrag van 85 miljoen euro gemoeid.

Etap vult met z’n twee sterren het gat op tussen Formule 1 (1 ster) en Ibis (drie sterren), twee andere hotelmerken van Accor. Kees van Maaswaal, directeur Accor Economy Hotels Benelux ziet de komst van Etap als belangrijke aanvulling op de Formule 1-hotels. Formule 1 is in Nederland minder goed aangeslagen dan verwacht. Dat komt volgens Van Maaswaal omdat in een Formule 1 hotel meerdere gasten samen een ‘natte cel’ moeten delen.

In een Etap-hotel heeft elke kamer z’n eigen douche- en toiletruimte. Het Nederlandse Formule 1-avontuur is beperkt gebleven tot vier vestigingen, waarvan er één (Groningen) een paar jaar geleden sloot. Met z’n aantrekkelijke vaste prijstelling van 55 euro per kamer per nacht en een ontbijt voor maar vijf euro, mikt Accor met Etap op de onderkant van de markt. Elke kamer biedt voor die prijs ruimte aan maximaal drie personen. Gasten kunnen ook gebruik maken van een gratis pendelbus van en naar de luchthaven Schiphol.

Overloop
Als general manager van het eerste Nederlandse Etap-hotel is Ron de Graaf (34) aangesteld. Hij was hoofd ontbijtservice van het naastgelegen Ibis Hotel Amsterdam Airport. De Graaf gaat in de aanloopperiode van het hotel uit van 69 gasten per dag. Hij heeft 169 individuele boekingen in de agenda staan en twintig groepen van 30 tot 50 personen. Het is slechts een indicatie voor de komende twee maanden. De general manager merkt wel dat er momenteel veel overloop is van de Formule 1-vestiging in Zaandam. Dat hotel met 74 kamers is de laatste tijd voortdurend volgeboekt. De economische omstandigheden, de oorlog in Irak en SARS treffen volgens directeur Van Maaswaal vooral de dure airporthotels, maar veel minder de economyhotels. ‘ We scoren met Formule 1 in Zaandam nu veel beter dan vorig jaar.’

Formule 1
Accor breidt in Nederland overigens niet verder uit met Formule 1-hotels. Dat heeft, behalve met de wensen van gasten, ook te maken met de managementstructuur op basis van het gérance-mandat dat bedrijfsleiders als zelfstandigen beschouwt. Het GAK neemt daar geen genoegen mee en heeft Accor verplicht de bedrijfsleiders van de Formule 1-hotels in Nederland een vast dienstverband aan te bieden. De keten vindt het te duur om op basis van de gewijzigde managementstructuur het aantal Formule 1-hotels in ons land uit te breiden. Het gérance-mandat ligt trouwens ook in Frankrijk onder vuur.

In ons land heeft Etap nu alle voorrang. Er moeten er minimaal nog vijf verrijzen in en om grote steden. In heel Europa zijn nu al 290 Etap-hotels. Een nieuwe Etap met 220 kamers is geprojecteerd in het plan Telepoort aan de westkant van de ring rond Amsterdam. Accor bouwt daar ook een Ibis (180 kamers) en een Novotel (200 kamers). Met het project, dat in 2006 klaar moet zijn, is een bedrag van 85 miljoen euro gemoeid.

Reageer op dit artikel