artikel

Kip in zoutkorst met tijm en citroen

Horeca

Ingrediënten:
1 flinke kip
1 citroen
5 takjes tijm
1 sjalot
1 teen knoflook
1 kilo bloem
500 gram zeezout (niet te grof)
1 ei (eventueel)
1 dl water

Bereidingswijze:
Meng bloem en zout in een grote kom. Voeg eventueel een ei toe. (Hoe meer ei hoe soepeler het deeg.) Voeg geleidelijk het water toe en meng alles tot een stevig, glad deeg. Het deeg kan door de werking van het zout niet te lang bewaard worden. Verwerk het zo snel mogelijk.

Bestrooi de buikholte van de kip met peper en zout. Snijd de citroen, sjalot en knoflook in stukken en stop deze samen met de tijm ook in de buikholte van de kip.Bind de kip op met keukentouw.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en verpak de kip er hermetisch in. Laat het deeg goed aansluiten zodat de vorm van de kip herkenbaar is.

Bak de kip in het deeg in een oven van ca. 150°C gedurende een uur of tot de deegkorst mooi bruin is. De kip kan gerust langer in de oven liggen, hij blijft sappig doordat het deeg voorkomt dat het vocht verdampt.

De kip kan aan tafel op twee manieren worden opengesneden. Door met een kartelmes een deksel eraf te snijden, zodat de hele kip zichtbaar voor de gast op tafel staat; of door met een groot mes de hele kip dwars doormidden te snijden.

Bereidingswijze:
Meng bloem en zout in een grote kom. Voeg eventueel een ei toe. (Hoe meer ei hoe soepeler het deeg.) Voeg geleidelijk het water toe en meng alles tot een stevig, glad deeg. Het deeg kan door de werking van het zout niet te lang bewaard worden. Verwerk het zo snel mogelijk.

Bestrooi de buikholte van de kip met peper en zout. Snijd de citroen, sjalot en knoflook in stukken en stop deze samen met de tijm ook in de buikholte van de kip.Bind de kip op met keukentouw.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en verpak de kip er hermetisch in. Laat het deeg goed aansluiten zodat de vorm van de kip herkenbaar is.

Bak de kip in het deeg in een oven van ca. 150°C gedurende een uur of tot de deegkorst mooi bruin is. De kip kan gerust langer in de oven liggen, hij blijft sappig doordat het deeg voorkomt dat het vocht verdampt.

De kip kan aan tafel op twee manieren worden opengesneden. Door met een kartelmes een deksel eraf te snijden, zodat de hele kip zichtbaar voor de gast op tafel staat; of door met een groot mes de hele kip dwars doormidden te snijden.

Reageer op dit artikel