artikel

Ontbijt- en lunchprimeur voor MCL

Horeca

Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) test momenteel als eerste ziekenhuis in Nederland een nieuw cateringconcept: ‘Pain de la maison’. Met een hightech trolley kan de broodmaaltijd ter plekke klaargemaakt worden. Leuk voor de patiënt en voordelig voor de instelling.

Ontbijt- en lunchprimeur voor MCL

‘Met deze trolleys kunnen de voedingsassistenten ter plekke inspelen op de wensen van de patiënt’, vertelt Marian van der Velde, projectmedewerkster voedingsbureau van het MCL. ‘Voorheen moesten de patiënten een dag van te voren opgeven wat ze als broodmaaltijd wilden. Met dit nieuwe systeem kan de voedingsassistent zijn of haar expertise over voeding en diëten gebruiken en inspelen op de meest recente situatie. En de patiënt hoeft pas op het allerlaatste moment te beslissen of hij zin heeft in kaas, hagelslag, of iets heel anders.’

Met het ter plekke bereiden van ontbijt of lunch neemt het contact en de aandacht voor de patiënt toe. In de keuken is men daarentegen minder tijd kwijt met administreren van de voedingsgegevens en het bereiden van de broodmaaltijd. Daardoor kan een zorginstelling kosten besparen.

De trolleys zijn in samenwerking met Albron Carewell ontwikkelt door People on the move, een ontwerpbureau dat zich richt op het ontwerpen van trolleys voor de luchtvaart. Het is een lichte, ergonomische en slijtvaste trolley met warmte en koude techniek.

De wagen biedt plaats aan 35 tot 50 broodmaaltijden inclusief bestek, dienbladen, borden en servies. Er is daarnaast ruimte voor warme voeding en dranken zoals koffie, thee, soep, pap en warme snacks, en voor gekoelde producten zoals zuivel(dranken), vruchtensappen en beleg.

De eerste testmodellen zijn nu in gebruik bij het MCL. De geoptimaliseerde modellen zullen naar verwachting na de zomer productiegereed zijn.

Reageer op dit artikel