artikel

Venlose houdt het puur

Horeca

Puur is het enige hotel in hartje Venlo. Puur geluk, zo’n locatie. De Venlose Vivienne Donné (30) opende de zaak vier maanden geleden. De kookstudio loopt intussen uitstekend, de bezettingsgraad heeft nog een injectie nodig. De verdwijning van vijf tv’s was puur diefstal.

Venlose houdt het puur

Puur, aan de Parade in Venlo, is een driesterrenhotel mét nachtportier. Volgens de normen van de (oude) hotelclassificatie komt de nachtportier pas bij vier sterren in beeld, maar omdat de kamers geen viersterrenafmetingen hebben, kreeg het hotel slechts drie sterren. Eigenares Vivienne Donné zit er niet mee. Maar mochten straks, bij de invoering van de nieuwe classificatienormen, veel tweesterrencollega’s naar drie sterren gaan, dan wil zij er vier.

Donné geeft rond elven ’s ochtends acte de présence. Het is gisteren erg laat geworden: half vier. Geen feest of grote partij was de oorzaak, maar het wachten op een gast die uiteindelijk niet kwam opdagen. Ze heeft zélf voor nachtportier gespeeld. In de opbouwfase van het bedrijf spaart dat de kosten van een parttimer uit. Het is een van de makkes van het beginnend ondernemerschap. ‘Maar ik wil wel meer tijd vrij gaan maken voor acquisitie en marketing.’De no-show bleek overigens niet goed genoteerd. Hij had een dag later geboekt. Beginnersfoutje.

Donné beseft dat ze voor late gasten een papiertje op de deur kan plakken met een telefoonnummer, maar dat strookt niet met haar opvatting over dienstverlening en gastvrijheid. Bovendien hebben collega’s haar gewaarschuwd voor drugsdealers. Die zouden een kamer kunnen nemen en ’s nachts via de nooduitgang hun klanten van hun koopwaar kunnen voorzien. Van dit soort publiek is Donné niet gediend, dus kiest ze voor constant toezicht. Maar ze doet het ook omdat in het pand waar ze zit, een voormalig belastingkantoor, nog twee andere bedrijven zijn gevestigd: Brasserie De Fiscus en een kapsalon. Ze hebben dezelfde ingang.

Nooduitgang
Een eigen zaak betekent: alles in de smiezen houden. De nooduitgang was een keer niet afgesloten en prompt werden vijf televisietoestellen uit de opslagruimte gestolen. Schade 800 euro: ‘Weer een dag voor niks gewerkt. Dat soort toestanden moet je niet te vaak hebben.’Donné is na jaren teruggekeerd naar haar geboortegrond: Venlo. Ze deed de Hotelschool Den Haag (‘Ik wilde weg uit Limburg), werkte in een hotel in het Zuid-Franse Nice, was sales manager bij Holland Experience in Amsterdam en seminar manager bij Euroforum in Eindhoven. Ze was toe aan een eigen bedrijf, ín Venlo. Een projectontwikkelaar benaderde haar met het oude belastingkantoor aan de Parade dat hij tot hotel ombouwde.

‘Ik kwam nog net op tijd binnen. Er waren heel wat intelligente mensen bezig met het pand, maar slechts weinigen met verstand van de hotellerie. Dus de stopcontacten heb ik maar op de goede hoogte laten monteren.’

Donné maakte een tot in details uitgewerkt ondernemersplan. ‘Ik heb álles beschreven, tot en met het welkomstchocolaatje op het hoofdkussen.’ Ze kreeg er zelfs een prijs voor. Maar de bank vond het plan toch niet goed genoeg om financieel fors over de brug te komen. De hotelinventaris is daarom grotendeels gefinancierd door een privé-investeerder. Het kostte 160.000 euro om het hotel met 30 kamers en een kookstudio in richten. Donné kocht de inventaris, verkocht die door aan de investeerder en least ’m terug. Over zes jaar is ze eigenaar. Het pand huurt ze van de projectontwikkelaar.

Centrumhotel
Hotel Puur is het enige hotel dat precies in het centrum van Venlo staat. Andere centrumhotels zijn iets verderop gevestigd bij het station. Donné concludeerde, op grond van een bezettingspercentage van 85 procent van de Venlose hotels, dat er nog een driesterrenhotel bij kon. Maar vier maanden na de opening heeft Puur dat bezettingspercentage nog niet gehaald. Het schommelt tussen de 25 en 35 procent. Eind dit jaar wil ze een bezetting van 50 tot 60 procent. ‘Dat moet lukken. Ik heb zeven jaar professioneel in de sales gewerkt.’

Donné zal het vooral van de kamers moeten hebben, maar haar professionele kookstudio in het souterrain van het hotel loopt al wel boven verwachting goed. Door de ligging in het centrum heeft ze niet gekozen voor een restaurant in het hotel. Bouwtechnisch was dat moeilijk, bovendien zijn er in de directe omgeving tal van eetgelegenheden voor de hotelgasten. Het souterrain van Puur doet nu dienst als ontbijtruimte en kookstudio.

Een gouden greep, want in Venlo zijn er zo’n 150 amateurkookclubjes. Veel daarvan, waaronder La Grande Bouffe, maken graag gebruik van de professionele keuken. De studio is vier avonden per week vast geboekt. ‘Een makkelijke manier van omzet maken’, vindt Donné. De drankjes worden achteraf apart afgerekend. Het bierverbruik gaat op gewicht: aan het begin van de avond wegen we het biervat en aan het eind nog een keer.’Ze kreeg de keuken tegen kostprijs. Leveranciers waren gecharmeerd van het kookstudio-idee en wilden haar initiatief graag sponsoren.

Meer dan standaard
En zo verdient Hotel Puur geld op het ‘laagste plekje van Venlo’, zegt de hotelhoudster. Bang voor wateroverlast is ze niet. Bij hoge waterstanden van de Maas is het souterrain nog niet ondergelopen; bovendien zijn bij de renovatie van het pand drie pompen geplaatst. Die gaan aan het werk gaan zodra het grondwater te hoog staat.

Donné heeft de 30 kamers, verdeeld over de begane grond en twee etages van het hotel, zélf ingericht. Geen standaardkamers, niet één is dezelfde. De kamers zijn of trendy of maritiem ingericht. Blikvanger in elke kamer is een kunstwerk van de Venlose kunstenares Karin Lamberts. Alle schilderijen zijn te koop voor prijzen tussen de 200 en 300 euro.

De inrichting is wat Donné onder puur verstaat: eigenzinnig, origineel. In Puur krijgen gasten meer dan in een standaard driesterrenhotel. De hotelhoudster zegt aan haar bedrijf dátgene toe te voegen wat ze in hotels die ze zelf bezocht vaak heeft gemist: een flexibele opstelling van het personeel. Het speelt vooral in grote hotels. ‘Congresdeelnemers die alleen maar op een vast tijdstip een kannetje koffie kunnen krijgen, en niet een uur eerder of later. Personeel dat niet even op de spullen van een gast wil passen en roept: daar kan ik niet de verantwoordelijkheid voor nemen. Een gast is zijn tandenborstel vergeten en niemand die dat probleempje kan verhelpen.’ Allemaal puur een kwestie van flexibiliteit, vindt Donné. Ze wil alles voor de gasten regelen, ‘zolang ze maar niet om hoeren vragen.’

Schone grond
Een hotel mag geen bureaucratische instelling zijn, vindt de hotelhoudster, daar zijn er al genoeg van. Zoals elke startende ondernemer ondervond ze de vertragende werking van de ambtenarij. Daardoor moest tot tweemaal toe de opening van het hotel worden uitgesteld. Inmiddels zijn de tuin en het terras op de binnenplaats nog een puinhoop. Er moet nieuwe grond in de tuin. Ze wacht nu nog op een schonegrondverklaring van de gemeente.

De vergunningverlening voor de gevelreclame van hotel Puur had ook nogal wat voeten in aarde. In principe was er toestemming om de naam op de gevel te plakken, maar dat stond de exploitant van Brasserie De Fiscus niet aan. Hij had eerder een afwijzing voor eenzelfde verzoek gekregen. Er volgde een bezwaarprocedure.

Maar het is allemaal goed gekomen. Het hotel, de brasserie en de kapsalon staan alledrie op de gevel van het neo-renaissancistische pand afgedrukt in strakke koperen letters. De relatie tussen Puur en De Fiscus is trouwens uitstekend. Donné: ‘Drinkt een van onze gasten een kopje koffie in de brasserie, dan komt dat gewoon op de hotelrekening.’

Reageer op dit artikel