artikel

Vetlepel met afloop

Horeca

Het ontvetten van bouillon, jus of andere vloeistoffen kan op vele manieren gedaan worden. De meeste koks gebruiken gewoon een pollepel en scheppen daarmee voorzichtig het laagje vet van de vloeistof af. Het verlies nemen ze daarmee voor lief, want het lukt nooit om alleen maar vet af te scheppen; er gaat altijd wel wat van de te ontvetten vloeistof mee.

Vetlepel met afloop

Er is een speciale vetlepel die dat euvel niet kent. Aan één kant van de bak van de lepel, een soort pollepel, zit een kapje dat er voor zorgt dat bij het uitgieten van de vloeistof het vet (dat bovenop drijft) in de lepel achterblijft. Verder zijn er kannetjes die gebaseerd zijn op hetzelfde principe. Ook daarmee giet je de ontvette vloeistof uit en blijft het vet in het kannetje achter.

Tenslotte is er nog een luxe zilveren vetlepel voor persoonlijk gebruik. Zo’n lepel kun je op tafel leggen, zodat de gasten zelf hun bouillon kunnen ontvetten. Of dat zinvol is, is de vraag, maar wellicht komt de wetenschap dat dit stukje tafelgerei beschikbaar is eens te pas.

Reageer op dit artikel