artikel

Werken in een ‘dynamische tak van sport

Horeca

Er bestaat op middelbare scholen nog veel onduidelijkheid over werken in de partycatering. Dat bleek tijdens de eerste schooldecanendag van de Nederlandse Vereniging van Erkende Partycateraars (NVEP). Doel van de bijeenkomst was decanen te laten kennismaken met (werken in) de branche.

De schooldecanendag werd goed bezocht door decanen uit het hele land. Het welkomstwoord was van Lieke Kamphuis, bestuurslid van de NVEP en voorzitter van de Commissie Scholing. Ter ondersteuning kregen de decanen een film te zien over het proces partycatering. Van het eerste oriënterende telefoontje van de mogelijke opdrachtgever tot en met de aftersales, volgde de camera vijf evenementen. Van een intiem diner voor tien personen tot en met een groot feest op een megalocatie in Utrecht met honderden gasten. De reacties uit de zaal kenmerkten zich voornamelijk door verbazing, met name over het logistieke gedeelte van de partycatering. Er komt toch wel iets meer bij kijken dan alleen de presentatie van een paar lekkere hapjes, zo concludeerden de aanwezigen.

‘Een afwisselende en dynamische tak van sport!’ Dat is werken in de partycatering volgens Ria Joosten, eigenaar van het gelijknamige partycateringbedrijf in het Limburgse Neer. Zij gaf duidelijke tekst en uitleg over de deelprocessen sales & economie, logistiek & management en culinair & service en de daarbij behorende functies.

Samen
De interesse van de decanen richtte zich voor een groot deel (ook) op de opleidingscriteria voor een baan in de partycatering. Die liggen echter niet vast. Veel belangrijker zijn karaktereigenschappen. Onmisbaar zijn dienstbaarheid en servicegerichtheid. Alles draait namelijk om het ‘behagen’ van de gasten. Ook niet onbelangrijk is de bereidheid de handen uit de mouwen te steken. In de partycatering geldt, dat bij iedere party ‘samen’ de schouders eronder gaan. Vanaf VMBO-niveau zijn er mogelijkheden voor mensen met de juiste instelling. Veel partycateraars verzorgen interne opleidingen voor het personeel. Voor functies in de keuken of op managementniveau worden wel relevante opleidingen vereist.

De decanen waren te gast in het nieuwe bedrijfspand van La Vie Catering en Party Organisatie uit Nijmegen en konden zo ook in de praktijk meemaken hoe het er bij een partycateraar aan toe gaat. Een uitvoerige rondleiding door het pand, de keukens, de koel- en vriescellen, de opslagruimtes, magazijnen en natuurlijk de nodige hapjes en drankjes gaven een goede indruk van het geheel.De decanen bleken geïnteresseerd in stageplaatsen voor leerlingen bij partycateraars. Voor meer informatie: NVEP; partycatering@horeca.org.

Reageer op dit artikel