artikel

Kardemom

Horeca

Kardemom is een ietwat ondergewaardeerde specerij. In de Indiase keuken kom je het veel tegen. Wij kennen het ook wel, maar dan gemixt met andere specerijen in bijvoorbeeld melanges voor kruidkoek en speculaas. Het heeft een mentholachtige geur en een frisse smaak (lekker om op te kauwen als after dinner).

Met kardemom haal je de frisheid van een gerecht omhoog. Ook voor patisserie leent kardemom zich uitstekend. Vooral de combinatie met sinaasappel is subliem. Neem bijvoorbeeld vers sinaasappelsap en kook dat een beetje in met een beetje suiker en honing en kardemompeulen erbij. Zeef de kardemom er na het inkoken weer uit en bind het sap tot een gelei met agar-agar. Een mooie basis voor een dessert.

Maar ook voor een simpel sausje voor bijvoorbeeld een vegetarische loempia leent de combinatie sinaasappel-kardemom zich goed. Neem vers sinaasappelsap en doe er loempiasaus bij zodat het lekker pittig wordt. Voeg vervolgens honing toe en kardemompeulen. Laat het inkoken, zeef de kardemompeulen eruit, en je houd een heerlijke transparante stroop over waarin de frisheid van de sinaasappel en kardemom je tegemoet komt.

Met kardemom haal je de frisheid van een gerecht omhoog. Ook voor patisserie leent kardemom zich uitstekend. Vooral de combinatie met sinaasappel is subliem. Neem bijvoorbeeld vers sinaasappelsap en kook dat een beetje in met een beetje suiker en honing en kardemompeulen erbij. Zeef de kardemom er na het inkoken weer uit en bind het sap tot een gelei met agar-agar. Een mooie basis voor een dessert.

Maar ook voor een simpel sausje voor bijvoorbeeld een vegetarische loempia leent de combinatie sinaasappel-kardemom zich goed. Neem vers sinaasappelsap en doe er loempiasaus bij zodat het lekker pittig wordt. Voeg vervolgens honing toe en kardemompeulen. Laat het inkoken, zeef de kardemompeulen eruit, en je houd een heerlijke transparante stroop over waarin de frisheid van de sinaasappel en kardemom je tegemoet komt.

Reageer op dit artikel