artikel

San Marco Mix van ijssalon San Marco

Horeca

Vooral verfrissend’, dat vindt Gian Maria da Fies van een van zijn specialiteiten, de San Marco Mix. De coupe die ooit speciaal was bedoeld voor warme dagen heeft een vaste schare aanhangers, die er regelmatig ijssalon San Marco in Amersfoort voor bezoeken.

San Marco Mix van ijssalon San Marco

De San Marco Mix is heel eenvoudig te maken, vertelt Da Fies. ‘Het is een groot glas met daarin drie bollen citroenijs, overgoten met verse jus d’orange en spumante, dat is Italiaanse champagne. Afgegarneerd met een stuk sinaasappel. Ik gebruik ook wel aardbei of ander vers fruit afhankelijk van het seizoen. Want de garnering is toch meer voor het oog bedoeld.’ De ijsbereider werkt alleen maar met vers fruit, benadrukt hij. ‘Ik ben een ambachtsman, het gebruik van verse natuurlijke ingrediënten is mijn kracht.’

De creatie is eten en drinken tegelijk, vertelt de ondernemer. ‘Verfrissend door het zure van het ijs, en dorstlessend door de spumante en jus d’orange.’ De coupe was daarom ooit speciaal bedoeld voor warme dagen. ‘Er zijn tegenwoordig veel vaste klanten die hem altijd nemen, of het nu mooi of slecht weer is.’ De creatie is een ‘gouwe ouwe’ gebleken want staat al vanaf 1986 op de kaart. Op mooie dagen worden er toch een stuk of twintig van de €4,30 kostende coupe verkocht, vertelt Da Fies. ‘Ik heb de San Marco om uit te proberen als week – of maandcoupe destijds op de kaart gezet. Dat doe ik altijd met een nieuwe creatie om te kijken of het aanslaat.’

Da Fies heeft ook nog twee min of meer vergelijkbare coupes op de kaart staan voor mensen die het ‘koude’ en zurige van het citroenijs niet lekker vinden. ‘De ‘Man-darinetto’ wordt met vanille-ijs, jus en mandarijnlikeur gemaakt. Ook maak ik een coupe met citroenijs, jus d’orange en zelfgemaakte limonicello likeur. Zo vindt iedereen wat van zijn gading.’

De San Marco Mix is heel eenvoudig te maken, vertelt Da Fies. ‘Het is een groot glas met daarin drie bollen citroenijs, overgoten met verse jus d’orange en spumante, dat is Italiaanse champagne. Afgegarneerd met een stuk sinaasappel. Ik gebruik ook wel aardbei of ander vers fruit afhankelijk van het seizoen. Want de garnering is toch meer voor het oog bedoeld.’ De ijsbereider werkt alleen maar met vers fruit, benadrukt hij. ‘Ik ben een ambachtsman, het gebruik van verse natuurlijke ingrediënten is mijn kracht.’

De creatie is eten en drinken tegelijk, vertelt de ondernemer. ‘Verfrissend door het zure van het ijs, en dorstlessend door de spumante en jus d’orange.’ De coupe was daarom ooit speciaal bedoeld voor warme dagen. ‘Er zijn tegenwoordig veel vaste klanten die hem altijd nemen, of het nu mooi of slecht weer is.’ De creatie is een ‘gouwe ouwe’ gebleken want staat al vanaf 1986 op de kaart. Op mooie dagen worden er toch een stuk of twintig van de €4,30 kostende coupe verkocht, vertelt Da Fies. ‘Ik heb de San Marco om uit te proberen als week – of maandcoupe destijds op de kaart gezet. Dat doe ik altijd met een nieuwe creatie om te kijken of het aanslaat.’

Da Fies heeft ook nog twee min of meer vergelijkbare coupes op de kaart staan voor mensen die het ‘koude’ en zurige van het citroenijs niet lekker vinden. ‘De ‘Man-darinetto’ wordt met vanille-ijs, jus en mandarijnlikeur gemaakt. Ook maak ik een coupe met citroenijs, jus d’orange en zelfgemaakte limonicello likeur. Zo vindt iedereen wat van zijn gading.’

Reageer op dit artikel