artikel

Brothers’ peek

Horeca

Normaliter staat op deze plaats in Entertainment X-tra één opvallende persoon centraal. Voor deze editie móest een uitzondering worden gemaakt. De eigenaren, maar vooral broers, Rob en Marco Peek van uitgaanscentrum Brothers (!) in Bunnik. Onlangs verkozen tot beste disco van Nederland. ‘Onze kracht is nuchterheid en het toegeven naar elkaar.

Brothers’ peek

Bijna een zeldzaamheid, twee broers die een discotheek runnen. Een goed gesprek met het duo dus maar. ‘Nee, Marco is er vanavond niet’, meldt Rob Peek doodleuk als wordt gevraagd naar de absentie van zijn broer. De brothers in Bunnik deden het ruim zes jaar met z’n tweeën, maar doen het tegenwoordig om en om. ‘Nu is het tijd om regelmatig wat avondjes vrij hebben.’ Maar geen probleem, ‘als je Marco nog wilt spreken dan mag je hem komende week wel bellen’. Zo gezegd, zo gedaan. En met de foto is het ook alsnog goed gekomen. En geef ze eens ongelijk, vrije tijd is tegenwoordig een groot goed.

Over vrijaf gesproken, als de broers dit artikel lezen is er overigens iets unieks gebeurd. Op drie opeenvolgende exploitatieavonden waren zowel Rob als Marco Peek niet aanwezig in hun levenswerk, Brothers. Een ander ‘Peekje’, zus Maryse, nam de honneurs waar. Zij móest wel worden ingeschakeld. Beide broers kregen door de sponsor van een gewonnen reis op het hart gedrukt, dat ze toch echt sámen naar de US of A moesten. De trip hoorde bij de onlangs verkregen prijs ‘Beste disco van Nederland’. Die verkiezing werd georganiseerd door een collega-vakblad, Koninklijk Horeca Nederland en een Amerikaanse bierbrouwer.

De jury vond: ‘De discotheek heeft een fantastische ambiance en de gebroeders Rob en Marco Peek zijn perfecte gastheren. Verder het goede, klantvriendelijke personeel, de leuke sfeer, de prachtige nieuwe zaal en de regelmatige evenementen. De broers Peek hebben met Brothers een innovatief modelbedrijf opgebouwd’.Saillant detail, de broers hebben het juryrapport nog niet onder ogen gehad. ‘Het is wel beloofd, maar we hebben het nooit gekregen’, lacht Marco de lichte teleurstelling weg. Maar hij heeft zelf natuurlijk ook wel (aanvullende) redenen waarom de jury juist Brothers verkoos. ‘Onze ligging, zo vlak naast de A12 in het midden van Nederland en het grote parkeerterrein. Ook de veelzijdigheid van de zalen, al zijn we daarmee niet de enige. Het belangrijkste vind ik echter onze grote mate van veiligheid.’

Zwembad
Ook Rob haalt het thema veiligheid aan. ‘Het is zo veilig door ons strenge deurbeleid. Bezoekers moeten zich identificeren, door detectiepoortjes lopen en zich strikt aan de huisregels houden. Als iemand expres een glas laat vallen, dan kun je een waarschuwing geven, maar bij ons vliegt ie er meteen uit. Er lopen hier op een zaterdagavond zeven portiers rond die nauw in contact staan met het barpersoneel. Bovendien zijn wij ook telkens op de vloer. We letten dan op alle details.’

Bij de lokale politiek staat Brothers te boek als veiligste disco. De landelijke VVD vierde er in januari van dit jaar zelfs de (ietwat teleurstellende) verkiezingsuitslag. ‘Toch kun je het nog zo goed doen qua veiligheid, er hoeft maar één gek rond te lopen en het is gebeurd. Dat is wel één van de grootste angsten als discobaas’, weet Marco.

De jury roemde de regelmatige evenementen van het aan de felle lichtbundels herkenbare uitgaanscentrum. ‘We doen vrij veel zoals de thema’s op de vrijdag en organiseren we datenights en leggen we in de zomer een zwembad aan’, aldus Rob. ‘Verder trekken we bekende clubdj’s en artiesten aan, ook voor de al drukke zaterdag. Het is niet zo dat we, omdat we weten dat het zaterdagavond toch wel druk wordt, niks gaan organiseren. We hebben juist succes, omdat we telkens wél wat doen.’

‘Of ik onze zaak zelf ook de beste vind?’, herhaalt Marco de vraag. ‘Moeilijk om te zeggen. Met een heleboel dingen hebben we wel voorop gelopen. Zo begonnen we vier jaar geleden al met een DanceClassic-night en waren we één van de eersten met de teenagerdisco en een Asian night. Ik vind dat we de toon hebben gezet. En nu weer met iets nieuws komen?! Ja, daar denken we hard over na. Ik hoop dat we tijdens de trip in Amerika ideeën opdoen.’

De prijs heeft de broers in ieder geval veel goed gedaan. Zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied. ‘Je hebt eer van je werk’, vindt Rob. ‘En er is best veel publiciteit losgekomen. Veel nieuwe bezoekers zijn erop afgekomen. Dat scheelt wel in deze economisch minder makkelijke tijd.’ Maar recessie of niet, de kosten voor waar Brothers groot mee is geworden, het entertainment, zijn onverminderd hoog. ‘ Zo’n 500.000 euro per jaar. Dat kan ook haast niet anders, want een dj, bijvoorbeeld Tom Harding, vangt al 10.000 euro voor een paar uurtjes draaien…’

Volautomatisch
Brothers zit in een oude loods, daar kwamen de broers 6,5 jaar geleden terecht nadat een wethouder hen tipte. ‘We wilden eigenlijk een disco beginnen in een oud fort in Houten. De stichting Natuurvrienden hield dat echter tegen. De tip van de wethouder verbaasde ons wel, want de gemeente wilde eigenlijk geen disco in Bunnik. Maar binnen twee maanden hadden we het hier verbouwd en twee hallen aangebouwd. Nu willen we er nog een hal bij.’

Opvallend, de beste disco van Nederland kent alleen een gedoogstatus. De HSL zou oorspronkelijk over Brothers heen gaan, maar die variant gaat niet door. Om de gedoogstatus op te heffen is een bestemmingsplanwijziging nodig. ‘Die wordt gesteund door de gemeente, maar moet nog naar de provincie. Misschien hebben we eind dit jaar de definitieve vergunning.’

De Peekies komen overigens uit een horecanest, tot 1997 werkten ze bij hun ouders in een partycentrum c.q. dancing in, uiteraard, Bunnik. Het zalencomplex moest echter weg. Daarna startten de broers hun eigen horecacarrière. Al helpt ma nog vaak in de disco. ‘Zit ze tot een uurtje of twaalf achter de munten, vindt ze prachtig’, aldus Rob. ‘Onze ouders vinden het sowieso fantastisch wat we doen.’

De werkverdeling tussen de broers is ‘volautomatisch gegaan’, aldus Marco. ‘Ik ben meer van de organiserende kant en de cijfertjes en Rob is de man van de inkoop en vooral de werkvloer. Hij is een echt horecadier, zo zou ik mezelf niet willen omschrijven. Ik ben er eigenlijk een beetje ingerold.’

‘Marco en ik zijn twee handen op één buik, ik van de praktijk en hij van de cijfertjes. We weten van elkaar waar we mee bezig zijn en kennen de agenda’s van elkaar. Natuurlijk zijn we het wel eens niet eens, maar we zijn nooit eigenwijs. Toegeven en nuchter zijn dat is onze kracht.’ Menselijke ondernemers. Die typering past bij de zakelijk succesvolle broers. Dat merkt het personeel blijkbaar ook. ‘Hoe? In hun envelop.’

Stoer
Het is overigens niet alles goud wat er blinkt. Zo ervaren ze de sluiting van hun andere disco, het kleinere The Mixx in Vianen, als een nederlaag. ‘Dat is frustrerend. We hebben er alles aan gedaan. Van een enquête onder het uitgaanspubliek tot een ander concept’, analyseert Rob. ‘De locatie en de inrichting zijn fantastisch, maar we hebben nooit echt de loop erin gekregen, nooit die rij voor de deur gehad. Mensen moeten het stoer vinden om bij jou te komen.’

Waarom de stappers het niet stoer vinden blijft een beetje een raadsel. ‘De geringe grootte zal er mee te maken hebben. Je kunt Brothers sowieso niet één op één kopiëren’, vindt Marco. ‘Misschien is teveel van onze aandacht naar Brothers gegaan’, peinst Rob. ‘We hopen de zaak nu te kunnen verkopen.’

Daarnaast houden de aanbouw van een nieuwe hal bij Brothers, het verkrijgen van een definitieve vergunning en hun nieuwe grand café The Basket (Food & Drinks) de twee vooral bezig. ‘We willen eventueel nog een andere horecazaak beginnen, niet perse een disco’, aldus Rob.

Door de avondjes vrij die de broers elkaar nu gunnen is er in ieder geval meer tijd om bij collega’s te gaan kijken. Al staat die interesse niet in het teken van een eventuele zakelijke transactie, zegt Marco. ‘Als ik ga kijken bij collega’s dan doe ik dat alleen om ideeën op te doen.’ Diverse zaken hebben mystery guest Marco al over de vloer gehad. ‘Ben net ook in Storm in Utrecht geweest. Erg leuk, maar niet vergelijkbaar met Brothers. Wat betreft grotere zaken spreken de bedrijven van Bravenboer me wel aan en Hollywood Music Hall in Rotterdam en Bob’s Party Saloon in Uitgeest.’Rob blijkt dezelfde voorkeur te hebben. De broers willen beiden nog eens naar de Zuid-Limburgse megadisco Vizion en naar meer zaken. ‘Maar het is ook wel weer lekker om terug te zijn in Brothers’, lacht Rob.

Reageer op dit artikel