artikel

Cafetariadesign met containers

Horeca

Rijdend naar de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven is cafetaria Vierrijk van Guus en Marijan Nieuwenhuizen bijna niet over het hoofd te zien. Met gestileerde letters staan de woorden ’Meer Friet’ op het bedrijf, afgeleidt van de naam van de woonwijk. Ze geven de snackbar een moderne designachtige uitstraling.

Het had heel wat voeten in de aarde voor de cafetaria in augustus 2001 van start ging. In 1997 zag de ondernemer dat rondom het Eindhovense vliegveld Welschap grondwerk werd verricht voor de nieuw te bouwen Vinex-wijk Meerhoven. ‘We hebben vanaf dat moment de gemeente met de vraag bestookt of er ruimte was gepland voor een cafetaria. Want wij wilden, na jarenlang horecawerk, iets voor onszelf beginnen.’ De aanhouder wint. In januari 2001 kreeg Nieuwenhuizen de toezegging dat hij een cafetaria mocht beginnen.

Nieuwenhuizen kreeg een plaats toegewezen in de nabijheid van een tijdelijke supermarkt. Met hulp van de containerleverancier maakte hij een tekening van een cafetaria bestaande uit vier samengevoegde containers. ‘Die tekening werd door de gemeente van tafel geveegd want de cafetaria moest “uitstraling” hebben.’ De cafetariahouder nam een door de gemeente geadviseerde architect in de arm. ‘We zijn samen naar deze plek gegaan en hij maakte in 15 minuten een schets. Inclusief de grote letters ‘Meer Friet’ bovenop het bedrijf.’

De bouwvergunning volgde snel en er verrees een moderne toch uit containers opgebouwde cafetaria. ‘Ik had wel flinke extra kosten. De glasgevels in de voorste container en ook de letters moesten speciaal worden gemaakt.’ De cafetaria mag in ieder geval blijven staan totdat in 2008 een nieuw winkelcentrum gereed is. ‘Ik hoop daar dan naar toe te verhuizen.’

De eerste van de ongeveer 17.000 in de wijk geplande woningen zijn inmiddels opgeleverd. ‘Daar heb ik al flink klandizie van.’ Ook de bouwvakkers die aan de wijk werken, weten de cafetaria te vinden. ‘Om de paar weken rijd ik een ronde. Dan geef ik faxlijsten en menukaarten af bij nieuwe bouwketen. Als ze faxen kunnen ze hun bestelling op het afgesproken tijdstip afhalen.’

Het had heel wat voeten in de aarde voor de cafetaria in augustus 2001 van start ging. In 1997 zag de ondernemer dat rondom het Eindhovense vliegveld Welschap grondwerk werd verricht voor de nieuw te bouwen Vinex-wijk Meerhoven. ‘We hebben vanaf dat moment de gemeente met de vraag bestookt of er ruimte was gepland voor een cafetaria. Want wij wilden, na jarenlang horecawerk, iets voor onszelf beginnen.’ De aanhouder wint. In januari 2001 kreeg Nieuwenhuizen de toezegging dat hij een cafetaria mocht beginnen.

Nieuwenhuizen kreeg een plaats toegewezen in de nabijheid van een tijdelijke supermarkt. Met hulp van de containerleverancier maakte hij een tekening van een cafetaria bestaande uit vier samengevoegde containers. ‘Die tekening werd door de gemeente van tafel geveegd want de cafetaria moest “uitstraling” hebben.’ De cafetariahouder nam een door de gemeente geadviseerde architect in de arm. ‘We zijn samen naar deze plek gegaan en hij maakte in 15 minuten een schets. Inclusief de grote letters ‘Meer Friet’ bovenop het bedrijf.’

De bouwvergunning volgde snel en er verrees een moderne toch uit containers opgebouwde cafetaria. ‘Ik had wel flinke extra kosten. De glasgevels in de voorste container en ook de letters moesten speciaal worden gemaakt.’ De cafetaria mag in ieder geval blijven staan totdat in 2008 een nieuw winkelcentrum gereed is. ‘Ik hoop daar dan naar toe te verhuizen.’

De eerste van de ongeveer 17.000 in de wijk geplande woningen zijn inmiddels opgeleverd. ‘Daar heb ik al flink klandizie van.’ Ook de bouwvakkers die aan de wijk werken, weten de cafetaria te vinden. ‘Om de paar weken rijd ik een ronde. Dan geef ik faxlijsten en menukaarten af bij nieuwe bouwketen. Als ze faxen kunnen ze hun bestelling op het afgesproken tijdstip afhalen.’

Reageer op dit artikel