artikel

Gele, witte en gestreepte courgettes weer vanaf 18 augustus verkrijgbaar

Horeca

Courgettes groeien in Nederlandse kassen, maar komen ook uit Zuid-Europese landen. De groene is de meest bekende courgette, maar er zijn ook gele, witte en gestreepte varianten. De groente is familie van de komkommer en heeft een neutrale smaak Oorspronkelijk werd courgette als delicatesse geïmporteerd uit Spanje, Italië en Noord-Afrika. De courgette behoort tot het geslacht Cucurbita. De plant Cucurbita pepo L. komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werd in de 16e eeuw geïntroduceerd in Europa. Courgettes zijn er in verschillende soorten en maten. Ze zijn gezond, zitten vol ijzer en zijn op vele manieren te bereiden.

Gele, witte en gestreepte courgettes weer vanaf 18 augustus verkrijgbaar

De vruchten groeien zeer hard en kunnen wel een halve meter lang worden en 4-5 kg zwaar. De vruchten groeien zeer hard en kunnen wel een halve meter lang worden en 4-5 kg zwaar. Voor verse consumptie worden alleen de jonge vruchten geplukt die 10-12 cm groot zijn. De groeisnelheid van courgettes is normaal 1 cm per dag. Normaal vangt de oogst 45 dagen na het zaaien aan. De grote vinden onder meer hun weg naar de zoetzuurindustrie. Alhoewel de courgette uiterlijk op de komkommer lijkt, doet de smaak meer denken aan die van de aubergine. De vrucht moet bij aankoop stevig zijn. Courgettes van Nederlandse bodem (oogst juli-augustus) zijn 2-3 weken in de koelkast houdbaar.

Bijzonderheden:
Verkrijgbaarheid: goed in de lente, zomer en herfst, gemiddeld in de winter.
Nodig voor 2 ons: 200-250 gram.
Bewaartijd koele plaats (10-13 °C): 7 dagen (niet in de koelkast bewaren!)
Luchtvochtigheid bewaarplaats: 90 tot 95%.
Gemiddelde kooktijd: 5 minuten

Was courgette voor gebruik en snijd het kroontje er af. Schillen is niet nodig.Ze wordt zowel rauw als gekookt gegeten. Ook de bloemen van de courgette (courgette fleurs) worden gegeten. Ze kunnen bijvoorbeeld gevuld worden met fijn gehakt kalfsvlees met daarin eventueel truffels.

Voedingswaarde per 100 gram:
Kcal: rauw 28, gekookt 17
Vitamine C: rauw 5 mg, gekookt 3 mg
IJzer: rauw 1 mg, gekookt 0,5 mg
Vezel: rauw 2,5 gram, gekookt 1,1 gram

Turkse courgettes

Door het toevoegen van munt geeft u de courgette een Turks karakter.

Ingrediënten :
2 courgettes
1 ui
1 bosui
3 tomaten
1 theel paprikapoeder
400 g (runder)gehakt
1 ½ kopje gekookte rijst
peper
olijfolie
theel munt
teentje knoflook
boter

Bereiding:
Courgettes doormidden snijden en uithollen met een lepel. Het vruchtvlees bewaren.Het gehakt aanbraden met peper uit de molen en paprikapoeder zonder olie of boter zodat het mooi droog blijft. Het gesnipperde uitje en het teentje knoflook meebakken. Tegen het einde van de baktijd het gesneden bosuitje nog even meebakken. Als het gehakt mooi aangebakken is de munt toevoegen. Van het vuur nemen, goed omscheppen en even laten staan. De munt mag niet bakken, dit geeft een scherpe smaak.

De courgettehelften beboteren en vullen met het gehaktmengsel, vervolgens afdekken met schijfjes tomaat. Het vruchtvlees van de courgettes fijnhakken en bakken in olijfolie of boter. De gekookte rijst toevoegen en even meebakken. Dit mengsel op de tomaatschijven doen en goed verdelen. Het kan ook apart gegeten worden.20 minuten in voorverwarmde oven op 200 graden Celsius laten garen.

Courgettes gevuld met tonijn

Ingrediënten voor 4 personen:
4 courgettes (ongeveer 600 gr)
150 gr tonijn uit blik
1 teentje fijngehakte knoflook
50 g gemalen gruyerekaas
1 el gehakte peterselie
2 el room
1 ei
peper
zout
nootmuskaat
boter
2 el paneermeel

Bereiding:
Was de courgettes, verwijder de twee uiteinden en halveer de ongeschilde vrucht in de lengte. Haal met een lepel het vruchtvlees eruit, dit hakken en bewaren.Plet de tonijn. Deze samen met het courgettevlees, de knoflook, de kaas, de peterselie, de room en het ei in een kom alles goed door elkaar mengen.Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Met dit mengsel de uitgeholde courgettes vullen.

Plaats de gevulde courgettes op een ingevette ovenschaal en bestrooi ze met het paneermeel. Leg hier en daar een nootje boter.Giet een scheutje water in de ovenschotel en zet deze ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven (180 graden Celsius).Koud of warm serveren met gekookte rijst.

Provençaalse courgettes

Ingrediënten voor 2 personen:
snufje nootmuskaat
snufje peper
snufje zout
½ theel tijm
1 courgette
1 el paneermeel
1 kleine ui
1 teentje knoflook (kleine)
1 theel paprikapoeder
1 theel Provençaalse kruiden
1/8 liter yoghurt (volle)
200 g gehakt (half-om-half)
25 g boter
25 g kaas (geraspt)

Bereiding:
Maak van de yoghurt met de Provençaalse kruiden en het uitgeperste teentje knoflook een sausje. Breng deze op smaak met zout en peper. Zet dit sausje weg.Snijd de gewassen courgettes in de lengte door en hol met een lepel de 2 helften uit. Bewaar het vruchtvlees. Blancheer de uitgeholde helften in kokend water met wat zout in circa 3 minuten. Snijd het vruchtvlees van de courgettes in blokjes. Verhit een deel van de boter in een koekenpan en fruit hierin de ui (in stukjes). Voeg het gehakt, de blokjes courgettes, tijm, paprikapoeder en wat nootmuskaat toe. Bak dit alles rul en breng dit gehaktmengsel op smaak met zout en peper.

Leg nu in een beboterde ovenschaal de geblancheerde courgettes en schep hierin het gehaktmengsel. Meng het paneermeel met de geraspte kaas en strooi dit over het gehakt. Leg hierop wat klontjes boter. Verwarm het gerecht circa 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden Celsius. Voor een mooie korst, nog circa 5 minuten in de oven op grillstand. Serveer op het bord en serveer de yoghurtsaus apart.Serveer er rijst bij.

Griekse Courgettes

Ingrediënten:
2 grote of 4 kleine courgettes
1 ui
300 – 350 g gehakt
1 theel oregano
1 teen knoflook
25 – 30 g boter
25 – 30 g bloem
4 dl melk
100 g geraspte kaas
zout, peper

Bereiding:
Snijd de courgettes in de lengte doormidden en kook ze ongeveer 10 minuten in water met wat zout. Kleine courgettes enkele minuten korter. Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Vet een grote ovenschaal in met boter.Pel en snipper de ui. Fruit de uisnippers zacht, voeg het gehakt al omscheppend toe en bak het rul.Kruid met peper, zout, oregano en uitgeperste knoflook. Hol de halve courgettes uit met een lepel, vul ze met het gehakt en leg de helften in de ovenschaal.

Smelt de boter in een pannetje, voeg de bloem toe en roer tot een samenhangend geheel ontstaat.Schenk al roerend de melk erbij, blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.Breng de saus op smaak met ongeveer 2/3 van de kaas en peper en zout.Schenk de saus over de courgettes en strooi de resterende kaas erover.Het gerecht ongeveer 10 à 15 minuten in de oven verwarmen op 175 graden Celsius.

Reageer op dit artikel