artikel

IJscentrum levert nieuwe lichting gediplomeerde ijsbereiders af

Horeca

Het IJscentrum in Wageningen leidde het afgelopen seizoen in totaal 42 cursisten met succes op. Van hen verwierven er 34 het diploma IJsbereider, terwijl twaalf gevorderden zich nu Gespecialiseerd IJsbereider mogen noemen. Tijdens IJsvak in februari kregen de eerste 22 cursisten hun diploma uitgereikt. De overige twintig waren op 17 juni jongstleden aan de beurt.

IJscentrum levert nieuwe lichting gediplomeerde ijsbereiders af

In het zaaltje van Vakschool Wageningen, waar het IJscentrum is gevestigd, stijgt de temperatuur naar tropische hoogte. Buiten is het zogezegd uitstekend ijsweer. De zomerse sferen nemen niet weg dat de meeste geslaagden naar Wageningen zijn gekomen om hun diploma in ontvangst te nemen. ‘Jullie mogen daar trots op zijn’, zegt voorzitter Maarten Colijn dan ook. ‘Je hebt echter nog maar een klein stukje opgestoken van het vak. Let maar op, je leert voortdurend meer. En dan kun je er nog een verdraaid goede boterham mee verdienen ook!’

Docent Joep Biemans doet eveneens een duit in het zakje. ‘Wat is ijs toch een schitterend product. Ga er met liefde mee om. Leer de taal van het ijs. Aai het desnoods. Als het dan gaat zingen, weet je meteen dat er iets mis is.’ Waarop Biemans de acht cursisten die het vervolgdiploma Gespecialiseerd IJsbereider behaalden uitdaagt: ‘En nu op naar het hoogst haalbare in onze branche: de titel Meesterijsbereider!’

Wie weet sleept Alfons Graumans uit Rijsbergen ooit deze prestigieuze benoeming voor het leven in de wacht. Hij is een van de twee cursisten die het diploma IJsbereider kreeg met een acht voor theorie en een tien voor praktijk De 24-jarige Brabander werkt sinds augustus vorig jaar bij een semi-industriële ijsfabrikant in de buurt van het Belgische Turnhout. Van oorsprong is hij banketbakker, maar nu legt hij zich vooral toe op het bereiden van ijstaarten. Hij vindt het een geweldig vak en noemt zichzelf een ‘beetje een vakidioot’. Hij is vastbesloten ooit een eigen ijssalon te beginnen. ‘Maar eerst ga ik voor het diploma Gespecialiseerd IJsbereider. En een cursus ondernemersvaardigheden lijkt mij ook geen kwaad kunnen’, aldus Graumans.

Ook Hassan El Omari, sinds 17 juni officieel Gespecialiseerd IJsbereider, heeft zijn zinnen gezet op een eigen ijszaak. Niet in Nederland, maar in Marokko. Hij oriënteert zich al in een drukbezocht badplaatsje in de buurt van het noordelijk gelegen Tanger. ‘Ambachtelijk ijs is daar een gat in de markt’, weet hij. ‘Vooral voor toeristen. Bovendien leent al het heerlijke fruit in Marokko zich prima voor een goed product.’ El Omari kent het klappen van de zweep als het gaat om een eigen bedrijf. Jarenlang exploiteerde hij een croissanterie in Amsterdam. Maar hij wilde wat anders en ziet zijn toekomst in het ijs. Met zijn diploma op zak zoekt hij nu naar een baan waarin hij praktijkervaring kan opdoen. ‘Als er gegadigden zijn, mogen ze zich melden’, lacht de Gespecialiseerd IJsbereider.

Reageer op dit artikel