artikel

Jan Kruse, de man achter de kopstoot

Horeca

Al vijftien jaar is Jan Kruse dé striptekenaar van Misset Horeca. In de cartoon Kopstoot van de rubriek Peper & Zout interpreteert hij op humoristische wijze de actualiteit in de horeca. Kruse is niet alleen tekenaar, ook tekstschrijver, cabaretier, acteur, zanger én lid van het sigarenrokersgenootschap in Deventer.

Jan Kruse, de man achter de kopstoot

Jan Kruse (56) houdt van ambachtelijk werken; dat is ook inherent aan zijn vak. ‘Bijna alle tekenaars en cartoonisten werken met de hand. Strips en cartoons op de computer maken, dat heeft geen zin’, vertelt hij in z’n karakteristieke herenhuis in de Deventer binnenstad. ‘Er staat wel een computer in huis, maar die gebruik ik nauwelijks. E-mail mis ik ook niet. Mijn communicatie-apparatuur bestaat slechts uit telefoon en fax.’

In de jaren zestig volgde hij de opleiding grafisch ontwerper en illustrator aan de Kunstacademie in Enschede. Tegenwoordig staat er ‘art & act’ onder z’n naam. Z’n werk bestaat immers uit een mix van tekstschrijven, tekenen, acteren en musiceren. Al twintig jaar schrijft Kruse de scenario’s voor de Donald Duck, het jeugdtijdschrift dat ook 50 jaar bestaat. Honderden stripverhalen over de Boze Wolf, Broer Konijn of Kwik, Kwek en Kwak zette hij op papier.

In tientallen talen gaan ze de wereld over. Van Amerika tot Rusland, van Scandinavië tot Tunesië. In de Italiaanse Donald Duck, Zio Paperone, verscheen zelfs een interview met de tekenaar uit de hanzestad.Voor de Jan Kruis Studio werkt hij af en toe aan de strip Jan Jans & de kinderen. Voor tal van uitgaven van het SVH in Zoetermeer maakte Kruse de illustraties. De Cursus Restaurant Bedrijf, Cafébedrijf, Horecaportier, Marketing, et cetera. Grappige tekeningen over de wijnkeuze van de gast, hoe om te gaan met klachten of geluidsoverlast in de horeca.

Spijsverteringskaart
Kruse heeft wel wat met de horecabranche. Als kind logeerde hij regelmatig in het hotel van z’n oom en tante in Apeldoorn. Later werkte hij er achter de bar. Was hij in z’n studententijd een echte kroegtijger, tegenwoordig zit hij samen met z’n vrouw Hannie graag op de terrassen van de Brink, het uitgaansplein van Deventer, vlakbij z’n huis. Met z’n muzikale vrienden zingt hij op feesten en partijen, evenementen en festivals. Zo’n 60 liedjes staan op het repertoire van het vijftal muzikanten, die als traditionele obers en serveersters gekleed gaan. ‘Mijn collega zingt zo bij u’ is de veelzeggende titel van hun Muzikale Spijsverteringskaart.

Al zeventien jaar is Jan Kruse lid van het sigarenrokersgenootschap in Deventer. Ook hier regeert de creativiteit. Het illustere gezelschap, Schuim & Asch geheten, vernoemde zich naar de gelijknamige verhalenbundel van J. Slauerhoff. Met het 10-jarig jubileum bracht het rokersgezelschap de cd ‘Mijn Vriend’ uit met ludieke sigarenliederen. Het is een hommage aan de Panatella, Elisabeth Bas en Corona. De tekst en muziek zijn onder andere van Jan Kruse. Zelfs tot in België reiken de optredens van de musicerende sigarenrokers.

Als lid van het genootschap maakt Kruse zich ernstig zorgen over het rookverbod in de horeca. ‘Onze thuisbasis is sociëteit De Hereeniging in Deventer, een florerend horecabedrijf. Stel dat er niet meer gerookt mag worden; dan is het exit met onze club. Dat zou echt jammer zijn.’

Cabaret
Menigeen zou aan al deze activiteiten genoeg hebben, maar Jan Kruse is van nóg meer markten thuis. Als acteur geeft hij drukbezette managers les in communicatieve vaardigheden of time-management. Zelf speelt hij kleine rolletjes in films (Kees de Jongen), tv-series (o.a. Spangen) en in reclamespotjes (McDonald’s). Met een eigen oudejaarsconference staat hij drie avonden lang op de planken van de Deventer schouwburg. Verder schrijft hij gelegenheidsliedjes en conferences. Voor een jubilerende school, een bedrijf, een congres of een 25-jarig huwelijk. ‘Ik vind ’t allemaal érg leuk om te doen. Het is afwisselend. Zo wordt mijn werk ook geen sleur’, besluit onze horeca-striptekenaar.

Reageer op dit artikel