artikel

Schoudertas voor snacks en afval

Horeca

Een plastic tas om als cafetariahouder de frites, snacks en blikjes in mee te geven. Een schoudertas waardoor de handen vrij blijven om te eten. Maar bovenal een tas om de lege verpakkingen in terug te doen en die daardoor helpt het zwerfvuilprobleem op te lossen.

De ‘Handsfree bag’. Zo heeft de Haagse Emmy Kozel haar innovatieve tas genoemd. De nu zeventigjarige kwam twee jaar geleden op het idee toen ze bij een bushalte wachtte. ‘Er stonden wat studenten te snacken en zij gooiden hun afval op de grond. Er was ook geen afvalbak, daarvan zijn er volgens mij sowieso te weinig.’ Zittend in de bus bedacht ze de schoudertas, die tevens als vuilniszak dient. ‘Jonge mensen willen hun handen vrij hebben. Om te eten maar ook om te telefoneren. Dat lukt niet als je ook het afval en een gewoon tasje moet vasthouden.’

Een ander zou het bij het idee laten, maar eenmaal thuisgekomen ging Kozel aan het knippen en plakken met de bekende grijze vuilniszak en had al snel een bruikbaar model. ‘Mijn man en ik hebben altijd in zaken gezeten en als je een goed idee hebt moet je het ook uitvoeren.’ De Haagse vond bovendien een geïnteresseerde fabrikant voor de tas. ‘Die heeft wel diverse proefmodellen gemaakt. Maar ondertussen is er nog geen tasje verkocht. Zij willen eerst omvangrijke orders zien voordat ze gaan investeren en produceren.’

De tas kreeg positieve reacties van een fastfoodketen, horecagroothandel, een frisdrankfabrikant en zelfs de toenmalige milieuminister Pronk. Verleden jaar oktober won de uitvinding zelfs de Nationale Toekomstprijs, een prijs voor innovatieve ideeën die onder andere het milieu ten goede komen. ‘Die prijsuitreiking was op de Floriade. Op die dag wilde een frisdrankfabrikant graag 50.000 tasjes, met hun logo daarop gedrukt, uitdelen. Jammer genoeg kwamen ze pas een week of twee van te voren met dat idee. Dat was voor de tasjesfabrikant te kort dag.’

Zelfs na het winnen van de prijs en de vele positieve reacties en publiciteit is de tas nog steeds niet in productie. ‘Ik vind dat de fabrikant er te weinig aan doet. Misschien moet ik maar eens op zoek gaan naar een ander.’

Reageer op dit artikel