artikel

Bismarckharing

Horeca

Deze haring is genoemd naar Otto Fürst von Bismarck (1815-1898), die op het hoogtepunt van zijn roem was toen een Hamburgse ondernemer in de visindustrie hem daarmee in 1882 eerde.Weinig mensen zijn zo intens vereerd als Bismarck, de man die in de jaren zestig van de negentiende eeuw met het samensmeden van tientallen staten, koninkrijken, hertogdommen en steden het Duitse keizerrijk stichtte.

Bismarckharing

Op zijn landgoed in Friedrichsruh bij Hamburg kreeg hij op zijn tachtigste verjaardag een half miljoen felicitatiekaartjes toegestuurd. Scholen hadden vrij en vijfendertig extra treinen werden ingezet voor de menigte die een glimp van haar held wilde opvangen. Bezoekers namen achteraf in hun zakdoek wat aarde mee, waarop Bismarck zijn voet had gezet.

Bismarck werd geboren op 1 april 1815 in Schönhausen, een dorp ten westen van Berlijn. Zijn familie hoorde tot een oud adellijk geslacht van landjonkers dat vooral legerofficieren en zelfs een Russische generaal had voortgebracht. De hele politieke loopbaan van Bismarck hier te behandelen zou te ver gaan.Al tegen 1872 bleek dat het drukke politieke leven zijn gezondheid had geschaad wat resulteerde in een aantal kwalen.

Steeds vaker trok hij zich in overspannen toestand terug op een van zijn landgoederen en gaf hij zich over aan schranspartijen. Het was dan normaal dat hij twee keer per dag een maaltijd van vijf gangen tot zich nam en die met enorme hoeveelheden bier en wijn wegspoelde.Het schransen eiste zijn tol. Tegen 1879 woog de rijkskanselier bijna 125 kilo. Ook herhaaldelijke kuurverblijven in Bad Kissingen konden zijn kwalen niet verminderen. Uiteindelijk kwam hij in handen van dokter Schweninger, die ervoor zorgde dat hij vijfentwintig kilo afviel. Uiteindelijk overleed hij op 30 juli 1898.

De naam Bismarck werd een soort merklabel voor vanalles en nog wat. Zo zijn er Bismarckmessen in de handel gebracht evenals Bismarckzeep, – hemden, – tabak, – portemonnees en – likeur. Restaurants droegen zijn naam, logisch dat ook gerechten naar hem zijn genoemd.Vier daarvan komen nog in de hedendaagse kookboeken voor: Bismarckharing, Tongfilets à la Bismarck. De Bismarckeik (een gebak in de vorm van een rollade) en Bismarcksalade.

Recept
Ingrediënten
6 filets van zoute haringen
2 uien
¼ liter azijn
l klein laurierblad
6 tot 8 peperkorrels
6 tot 8 mosterdzaadjes

Bereiding
Laat filets ca. 4 uur in ruim water weken, laat uitlekken en leg in schaal. Leg daarop in ringen gesneden uien.
Maak een saus van azijn, laurierblad, peperkorrels en mosterdzaadjes. Giet over gerecht heen. Laat minstens l nacht (beter is 2 nachten) intrekken.

Reageer op dit artikel