artikel

Sandwich

Horeca

Een sandwich is oorspronkelijk twee sneetjes brood met vlees daartussen. Deze snack is genoemd naar de Engelse diplomaat John Montagu, de vierde graaf van Sandwich (1718-1792). De graaf van Sandwich was een verwoed gokker die dagen en nachten lang aan de speeltafel doorbracht.

Sandwich

Ook op 3 november 1718 had hij reeds 24 uur lang gegokt. Om het kaartspel niet te hoeven onderbreken voor een maaltijd, vroeg hij op die bewuste dag een bediende hem twee sneetjes brood te brengen met daartussen ham. Dit verhaal sloeg in als een bom en later raakte de sandwich zowel in Engeland als Frankrijk in de mode.

Montagu was niet alleen berucht vanwege zijn gokverslaving, ook als politicus en admiraal had hij een slechte naam. Hij verwaarloosde de Engelse vloot en raakte bij talloze politieke schandalen betrokken. Bovendien was hij corrupt en zou hij regelmatig steekpenningen aangenomen hebben. Wel bevorderde hij het maken van ontdekkingsreizen. Als eerbetoon noemde James Cook in 1778 de Sandwicheilanden, nu de Hawaï-eilanden naar hem. Sandwich stierf in 1792 op 73-jarige leeftijd.

Recept
De klassieke sandwich wordt gemaakt van korstloos, dun gesneden witbrood. In dit geval gaan volkoren- en roggebrood beter samen met het beleg.Neem bijvoorbeeld 2 sneetjes roggebrood en beboter aan één kant. Beleg sneetjes met plakjes hard gekookt ei, bedek dit met plakjes tomaat, strooi er wat fijn gehakte ui en peterselie over en leg de andere snee brood er bovenop. Leg gehalveerd op schaal bedekt met slabladeren.

Reageer op dit artikel