artikel

Tompoes

Horeca

Een tompoes is een wafelvormig roomgebakje.Dit gebakje ontleent zijn naam aan Tom Pouce, de Franse naam voor de Amerikaanse artiest ‘generaal’ Tom Thumb (1838-1883).Tom Thumb was de topattractie van de Amerikaanse showman Phineas Taylor Barnum. Hij heette eigenlijk Charles Sherwood Stratton en werd op 4 januari 1838 geboren in Bridgeport, Connecticut als derde zoon van een timmerman. De overige familieleden hadden een normaal postuur, maar Charles stopte met groeien toen hij zes maanden oud was.

Tompoes

Als tiener woog hij zeven kilo bij een lengte van 63,5 centimeter. Later groeide hij uit tot 1,01 meter. Zijn gewicht nam uiteindelijk toe tot ruim eenendertig kilo.Hij werd op vierjarige leeftijd ontdekt door Barnum. Deze had in 1842 in New York het zogeheten museum voor curiositeiten gekocht. Hij kwam snel tot zaken met de ouders van Charles, leerde het jongetje dansen, zingen en voordragen en stelde hem vervolgens in zijn museum tentoon als ‘Generaal’ Tom Thumb, een elf jaar oude dwerg, zojuist gearriveerd uit Engeland.

De naam Tom Thumb voor ‘klein persoon’ kwam in het Engels al voor vanaf de zeventiende eeuw en gaat terug op de sprookjesfiguur die in 1697 als le Petit Poucet, Klein Duimpje dus, door Charles Perrault werd beschreven. De Fransen vertaalden Tom Thumb na kennismaking met Charles Stratton als Tom Pouce.Tom Thumb bezocht Europa vier keer. De eerste keer, tussen januari 1844 en februari 1847, maakte hij furore in Londen, Parijs, Madrid en Brussel. De tweede keer, van begin 1857 tot einde 1859, deed hij ook Nederland aan. Veel wijst erop dat een bakker in Amsterdam hem toen met het gebakje zijn eer heeft betuigd.

Stratton zou het grootste gedeelte van zijn leven blijven rondreizen. Op 10 februari 1863 trouwde hij met een andere dwerg uit Barnums stal: Mercy Lavinia Warren Bumpus. In zijn laatste levensjaren leefde Stratton er flink op los. Hij cultiveerde een voorkeur voor dure sigaren en voor nog duurdere paarden en jachten. Hij stierf plotseling op 15 juli 1883 aan een beroerte, vijfenveertig jaar oud.

Recept

Ingrediënten
l pakje bladerdeeg (diepvries)

Voor het glazuur:
125 g poedersuiker
3cl rum
l eetlepel heet water

Voor de vanillecreme:
¼ l melk
¼ vanillestokje
zout
20 g bloem
50 g suiker
5 blaadjes witte gelatine
1/8 l slagroom

Laat bladerdeeg ontdooien. Snijd plakken bladerdeeg in 4 stukken en leg ze op met koud water afgespoeld bakblik. Maak met houten prikker diverse gaatjes en laat 15 minuten rusten. Schuif bakblik in de voorverwarmde oven, baktijd: 15 minuten.
Maak het glazuur als volgt: vermeng de poedersuiker met de rum en het hete water. Snijd de nog warme gebakjes horizontaal door en bestrijk bovenste helft met glazuur, laat drogen en afkoelen.

Kook melk met vanillestokjes en snufje zout. Verwijder vanillestokje. Maak maïzena aan met koud water en roer door kokende melk. Neem van het vuur en roer de eierdooiers, die samen met de suiker schuimig zijn geroerd, door de crème. Laat afkoelen.
Laat, onder voortdurend roeren, geweekte en goed uitgeknepen gelatine in de crème oplossen. Schep, wanneer de crème lobbig begint te worden, de stijfgeklopte slagroom erdoor.
Vul smalle, rechthoekige vorm met de crème. Snijd de crème in passende stukjes met een natgemaakt mes.
Leg elk stukje crème op een ongeglazuurd stukje bladerdeeg en bedek met een geglazuurd stuk.

Reageer op dit artikel