artikel

Voorkom problemen met een internetfilter

Horeca

Voorkom problemen door uw internetverkeer door een filter te laten lopen. Websites met geweld, porno en haat sluit u eenvoudig buiten met zo’n filter. En dat is wel zo handig, want u als horecaondernemer bent in veruit de meeste gevallen verantwoordelijk voor de getoonde websites op de beeldschermen in uw horecabedrijf.

Met internet heeft u toegang tot miljoenen websites. En dat geldt ook voor uw personeel en voor gasten die in uw bedrijfsrestaurant op een interzuil surfen. Dan is het wel zo handig die stroom aan binnenkomende websites te beheren. De vooralsnog complexe regelgeving zorgt er voor dat u in negen van de tien gevallen verantwoordelijk bent voor de getoonde internetpagina’s. Filteren dus!

Zwarte lijst
Installeer daarom een filter op uw computernetwerk. Een softwarepakket of server zeeft de binnenkomende websites en controleert deze met een zwarte lijst. Deze zwarte lijst bevat ‘vuile’ internetpagina’s waarvan u vindt dat ze niet toonbaar mogen zijn. De lijst werkt met categorieën en u kiest welke categorieën uw personeel of gast mogen zien.

Wanneer u beschikt over een proxyserver (een computer die geraadpleegde internetbestanden lokaal opslaat), installeer hierop dan de zwarte lijst. Dit bespaart geld, omdat u maar één pakket nodig heeft. Ook het onderhoud kost minder tijd. Dit omdat de filter op één centraal punt is geïnstalleerd. Voorbeelden van filters voor proxyservers zijn Websence (www.websence.com) of Surfcontrol (www.surfcontrol.com).

Maakt u geen gebruik van een proxyserver? Installeer dan een softwarepakket op uw pc’s. Een softwarepakket kost tussen de € 50,- en € 100,- per pc per jaar. Veel gebruikte en goed beoordeelde filterprogramma’s op dit moment zijn ContentProtect 1.2, CYBERsitter 2002, Net Nanny 5.0, Cyber Patrol 6.0 en FilterPark 7.1.

Update de filter dagelijks. De kwaliteit van uw filter valt of staat namelijk bij de actualiteit van de zwarte lijst. Filterleveranciers voor proxyservers houden de zwarte lijst actueel, waarna u die vervolgens weer kunt downloaden. Zo houdt u uw zwarte lijst fit. Glipt er toch een ongewenste site door uw filter, meld dit dan bij de leverancier. Reserveer daarom tijd voor onderhoud aan uw filter en beschouw dit als een serieuze dagtaak.

Bedenk goed wat de gebruiker van uw pc wel en niet mag. De meeste filters kunt u zo instellen dat ze overdag, wanneer bijvoorbeeld veel kinderen gebruik kunnen maken van uw internetzuil, agressiever filteren dan in de avonduren. U kunt namelijk bepalen welke groep gebruikers wanneer welke sites mag bezoeken. Dat maakt uw internetbeleid flexibel.

Gedragscode
Een zwak onderdeel van een filter is het ‘schemergebied’ waarin bepaalde sites zich begeven. Voorbeeld: een filter houdt ‘seks’ probleemloos tegen, maar zegt vervolgens ook ‘halt’ tegen serieuze informatie over seksuele intimidatie en verschillen in salariëring naar sekse. Bonafide nieuwsbronnen zijn hiervan de dupe. En dan zijn er nog de handige trucjes van fantasierijke websitebouwers die hun ‘verboden vruchten’ met listige foefjes langs een filter vervoeren. Kortom, honderd procent bescherming blijft een droombeeld. Maar met een goede filter houdt u al gauw negentig procent van de ongewenste websites tegen.

Leg de verantwoordelijk van het gebruik van internet zoveel mogelijk bij de eindgebruiker. Stel daarvoor een gedragscode op en laat uw cateringpersoneel een convenant onderteken. Alleen al de bekendheid van een gedragscode werkt preventief. Laat op uw internetzuil een melding verschijnen waarin staat dat de gebruiker aansprakelijk is voor de getoonde beelden. Geef de internetzuil pas vrij wanneer de gebruiker kenbaar maakt de consequenties te accepteren.

Vijf voordelen van een filter:

1. Filters voorkomen misbruik van het computersysteem.

2. Door de bekendmaking van aanwezige filters surfen gebruikers bewuster.

3. Verminderde kans op binnenhalen van virussen.

4. Het downloaden van allerlei bestanden (.exe, .mp3, .doc) kunt u besturen.

5. Filters bieden rapportagemogelijkheden over internetgebruik. Handig om uw internetbeleid te toetsen.

Reageer op dit artikel