artikel

Waldorfsalade

Horeca

De Waldorfsalade werd in 1894 gecreëerd in het nieuwe Waldorf Astoria Hotel in New York. Dit hotel was geopend door John Jacob Astor (1763-1848), een eenvoudige slagerszoon uit het dorpje Walldorf bij Heidelberg in Duitsland.

Waldorfsalade

Toen Astor in 1848 stierf was hij veruit de rijkste man van de Verenigde Staten.Door speculatie bezat Astor het grootste deel van de gronden van New York en de huizen, die erop stonden. De bijnaam van zijn zoon en opvolger was dan ook ‘huisbaas van New York’. John Astor gold als hardvochtig tegenover de duizenden huurders, vaak arme pas geïmmigreerde Europeanen. De vrek had het ook nog bestaan in zijn testament nauwelijks iets voor een liefdadig doel na te laten.

In 1828 kocht Astor voor honderdduizend dollar het mooiste hotel van New York. Maar hij wilde meer, namelijk het grootste en chicste hotel van Amerika..Op 4 juli 1834 werd de eerste steen van dit Astor House gelegd.In 1894 werd de Zwitserse chef Oscar Tschirky in het nieuwe Waldorf Hotel aangesteld als meesterkok. Culinaire historici geven hem de eer de waldorfsalade te hebben bedacht, die de specialiteit van het hotel werd.Astor stierf op 29 maart 1848, vijfentachtig jaar oud.

Recept

Ingrediënten:
50 g walnoten
6 el mayonaise
½ limoen geperst
½ struik bleekselderij
2 friszure appels (met rode schil)

Bereiding:
Rooster de walnoten kort in een droge koekenpan. Laat afkoelen op bord en breek doormidden. Roer in schaal mayonaise los met limoensap, voeg eventueel wat water toe als mayonaisesaus te dik blijft. Breng op smaak met peper en zout.Maak bleekselderij schoon, houd groen apart. Snijd stengels in dunne plakjes. Was appels, snijd in kwarten en verwijder klokhuis. Snijd appels in stukjes.Schep bleekselderij, appel en walnoten door mayonaise. Verdeel salade over vier glazen coupes of schaaltjes, garneer met bleekselderijgroen.

Reageer op dit artikel