artikel

Koringslaai en piesangslaai

Horeca

Zomerse salades, het kan nog net. Twee populaire zijn de Koringslaai en de Piesangslaai. In Koringslaai wordt gebruik gemaakt van tarwe, ebly- of tarly-tarwe. Het gaat hier om hetzelfde product, een voorgekookte tarwe, te vergelijken met snelkookrijst. Ebly is de naam waaronder het product bij de groothandel verkrijgbaar is en tarly de naam voor de (kleinere) supermarktverpakking.

Koringslaai en piesangslaai

Zuid-Afrika is een smeltkroes van vele culturen en volken. Dat is in de Zuid-Afrikaanse keuken duidelijk merkbaar. In de Piesangslaai is de Maleise invloed terug te vinden.

Koringslaai

Ingrediënten
50 ml maïsolie
200 g ui
300 g ebly- of tarly-tarwe
200 g wortel
1 theelepel sambal
150 ml witte wijn
500 ml water
200 g bleekselderij
200 g ham
1 rode paprika
100 g zonnebloempitten
100 g gedroogde abrikozen
100 ml witte wijnazijn
2 eetlepels koriander
zout en peper

Bereiding
Snipper de ui en rasp de wortel grof. Bak de ui, de tarwe en de wortel met de sambal samen in de olie. Voeg als de ui glazig wordt de wijn en het water toe. Dek de pan af en laat het geheel langzaam garen. Neem daarna de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.

Snijd de bleekselderij aan dunne plakjes. Snijd de ham en de paprika aan kleine blokjes. Laat de abrikozen wellen in water en snijd ze fijn. Snijd de koriander fijn. Voeg dit samen met de overige ingrediënten bij de gebakken tarwe en meng goed. Breng op smaak met zout en peper.

Piesangslaai

Ingrediënten
500 g banaan
2 eetlepels mint
200 ml yoghurt
1 citroen
zout en peper

Bereiding
Schil de banaan, halveer hem in de lengte en snijd de helften aan plakjes. Snijd de bosuitjes en de mint fijn. Pers de citroen uit en rasp de schil.
Meng alle ingrediënten en garneer de salade met takjes mint.

Reageer op dit artikel