artikel

Shaken

Horeca

Het zijn gemakkelijk neergeschreven woorden waarmee cocktailrecepten vaak eindigen. Ze suggereren dat wanneer men zich nauwgezet houdt aan de in het recept aangegeven bereidingswijze de cocktails of longdrinks een applaus aan de bar zullen opleveren.

Maar wie zijn gasten een goede cocktail of longdrink wil voorzetten, weet ook dat behalve met een juist gekozen cocktail, een belangrijk deel van het welslagen wordt bepaald door de kwaliteit van de ingrediënten. Een ander, zeker niet minder belangrijk deel van het welslagen van cocktails, hangt af van de mate van vakmanschap van de bartender.

‘Shaken is geen kunst. Het is een kwestie van liefde, aandacht en goede smaak.’ Ron Busman, de huidige voorzitter van de NBC (Nederlandse Bartenders Club), sprak deze woorden enkele jaren geleden uit tijdens het 50-jarig bestaan van de club. Liefde, aandacht en smaak bepalen uiteindelijk het succes. Maar het juist gekozen recept, de kwaliteit van de ingrediënten en het niveau van het vakmanschap dragen er in belangrijke mate toe bij.

Hoog in het vaandel van de NBC staat geschreven dat de leden zich zullen inspannen om de verschillende cocktailculturen in ons land te handhaven en waar mogelijk uit te breiden. Samen met de Stichting NBC, waarin ook de importeurs van de grote merken zijn vertegenwoordigd, hebben de leden bartenders van de NBC bereikt dat met het verschijnen van nieuwe producten de bars in ons land een grote dienst bewezen wordt. De cocktail- en longdrinkcompetities die door de NBC worden georganiseerd vormen immers vaak een podium voor nieuwe drankjes.

De winnende cocktails veroveren op die manier landelijke, en via de wereldkampioenschappen zelfs wereldlijke, bekendheid. Voor de cocktailcultuur vormen ze steeds weer een nieuwe stimulans om zich op hoog niveau verder te ontwikkelen. Zodoende is de NBC niet zomaar een club van mensen die hetzelfde beroep uitoefenen, maar een club waar bartenders en de bars die zij runnen baat bij hebben.Tot slot een eenvoudig maar mooi cocktailrecept.

Texas Fizz

Ingrediënten
10 cc Bombay Sapphire Gin
10 cc Bols Triple Sec
4 cc Monin Grenadine
10 cc vers sinaasappelsap

Bereiding
Shake de ingrediënten met ijs. Schenk de cocktail bij voorkeur in een champagneflûte. Top af met champagne.

Reageer op dit artikel