artikel

Sterke vloer en minder poetswerk

Horeca

Voorheen was het flink boenen en soppen geblazen op de plavuizen vloer in IJssalon Torino in Woerden. Nu hebben ijsbereiders Abbie en Marianne den Engelsman een epoxy troffelvloer. ‘Dat bespaart ons dagelijks een half uur werk’, meldt het echtpaar.

Een epoxy troffelvloer staat bekend als de sterkste vloer die er is. Epoxy vloeren vallen onder de noemer woonbeton en worden vooral in intensief bezochte ruimten gebruikt, zoals winkels. Op een betonnen ondervloer wordt een kunstharslaag gegoten, die later wordt afgewerkt met een aflaklaag. De vloer is slijt- en kleurvast.

Abbie den Engelsman: ‘We maken de vloer dagelijks schoon en dat gaat veel sneller met een epoxy vloer. Het vuil kan er niet intrekken maar blijft er op liggen. Vlekken zijn dan ook zo weg en dat was voorheen wel anders.’ Zijn vrouw vult aan: ‘In deze vloer zitten geen naden. Bij de plavuizen vloer moesten we ook geregeld op de knieën om de voegen schoon te borstelen.’ Een collega van Den Engelsman had ook een epoxy vloer. ‘Dat beviel hem goed en ons leek het ook wel wat’, vertelt Abbie. ‘Vroeger werd epoxy vloeren uit hygiënische oogpunt vooral gebruikt in slachthuizen. Inmiddels zijn er voor epoxy vloeren tal van mogelijkheden op het gebied van kleuren en structuren.’

Volgens Abbie den Engelsman behoeft de vloer weinig onderhoud. ‘Deze moet makkelijk zo’n 20 tot 25 jaar kunnen meegaan. Het enige onderhoud dat je er in feite aan hebt, is dat er om de drie of vier jaar een laagje moet worden afgeschuurd. Daarna moet er een nieuwe laagje worden opgelakt. Zo hou je de vloer met weinig werkzaamheden mooi.’

De ijsbereiders komen tot de slotsom, dat ze de vloer kunnen aanraden aan collega’s. ‘Zeker als je begint in een nieuwgebouwd pand. Wij hadden door de slechte ondervloer veel kosten. Het maken van de ondervloer was zelfs nog duurder dan de vloer zelf.’

Reageer op dit artikel