artikel

Boerenkip met yoghurt en groene kruiden

Horeca

Ingrediënten voor 4 personen: 1 grote boerderijkip van ca. 1,8 kg 2 teentjes knoflook 1 sjalotje 2 stengels bleekselderij, gesneden 5 dl volle yoghurt 5 dl kippenbouillon 100 g boter olijfolie 1 kopje gehakte kruiden (kervel, dragon, basilicum, bladselderij) peper en zout Voor het garnituur: 750 gram wilde spinazie 1 sjalotje 1 eetl olijfolie Bereidingswijze: […]

Ingrediënten voor 4 personen:
1 grote boerderijkip van ca. 1,8 kg
2 teentjes knoflook
1 sjalotje
2 stengels bleekselderij, gesneden
5 dl volle yoghurt
5 dl kippenbouillon
100 g boter
olijfolie
1 kopje gehakte kruiden (kervel, dragon, basilicum, bladselderij)
peper en zout

Voor het garnituur:

750 gram wilde spinazie
1 sjalotje
1 eetl olijfolie

Bereidingswijze:
Snijd de kippenpoten en borstfilets van de kip. Snijd de poten door en verwijder het vel van de filets. Pureer de knoflook samen met het gesneden sjalotje, de bleekselderij, venkel en yoghurt in de keukenmachine of met behulp van de staafmixer. Zet het geheel 1 uur weg. Giet het mengsel vervolgens door een fijne zeef en roer er de bouillon, 50 gram gesmolten boter en wat zout door.

Bak de poten in 2 eetlepels hete olie rondom bruin en krokant. Schenk de helft van de saus bij de poten en breng het geheel aan de kook. Stoof de poten in ca. 50 minuten op een klein vuur door en door gaar.

Schroei de borstfilets in 2 eetlepels hete olie om en om bruin. Doe het vlees in een ovenvaste schaal.Verwarm de rest van de saus en schenk de saus over de kipfilets. Laat het vlees in de op 75°C voorverwarmde oven in ca. 15 minuten langzaam gaar pocheren.

Was en droog intussen de spinazie zorgvuldig. Snipper het sjalotje. Roerbak het sjalotje 1 minuut in de hete olie, voeg de spinazie toe en roerbak het geheel tot de bladeren zijn geslonken. Breng de spinazie op smaak met peper en zout.

Neem de stukken kip uit het vocht en houd warm. Schenk het pocheervocht bij het vocht in de andere pan en kook de saus nog wat in. Roer er de gehakte kruiden, peper en zout door. Klop de resterende koude boter door de saus.

Snijd de filets in plakjes. Verdeel de spinazie over 4 warme borden en leg hier de gesneden filets en pootstukken op. Schep flink wat saus over de kip. Lekker met krokant gebakken aardappeltjes.

Terug naar receptenoverzicht…

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels