artikel

Kip met morieljes en room

Horeca

Ingrediënten voor 4 personen:
250 gram verse
of 25 gram gedroogde morieljes*
1 boerenkip van ca. 1,5 kg (Challans Noir of een Bresse kip)
80 gram boter
2,5 dl droge witte wijn**
2 dl slagroom of crème fraîche
sap van een halve citroen
peper en zout

Maak de verse of gedroogde morieljes schoon. Week de gedroogde morieljes een half uur in heet water.

Verdeel de kip in 8 stukken.Verhit de helft van de boter in een braadpan en laat de stukken kip hierin op matig vuur rondom bruin kleuren. Bestrooi de kip met peper en zout en haal ze uit de pan.

Doe de rest van de boter in de pan, voeg de morieljes toe en bak ze 5 minuten op hoog vuur.

Giet de wijn erbij en breng het geheel aan de kook, roer daarbij de aanbaksel die zich op de bodem van de pan bevinden, los.

Doe de kip weer in de pan, leg er een deksel op en laat de kip in 30-40 minuten gaar sudderen. Haal de stukken kip uit de pan en houd ze warm.

Schep het vet van het stoofvocht. Giet de room in de pan en laat alles 5 minuten pruttelen.Breng de saus op smaak met peper, zout en citroensap.

Doe de stukken kip weer in de pan en laat alles door en door warm worden.

Serveer direct, in de braadpan of een diepe serveerschaal. Serveer hier een groene salade en verse tagliatelle bij.

*In plaats van morieljes kan ook een andere paddestoel zoals shii-take gebruikt worden.

**In de Jura gebruikt men voor dit gerecht bij voorkeur de ‘vin jaune’ uit Arbois, in de Bourgogne een droge witte wijn en wij (Le Bon Mangeur) gebruiken Noilly Prat.

Terug naar receptenoverzicht…