artikel

Zuurkoolschotel uit de oven

Horeca

Ingrediënten voor 4 personen: Voor de zuurkool: 800 gram zuurkool uit het vat 200 gram zuurkoolspek 3 dl riesling 125 gram vetspek 2 laurierblaadjes 2 eetl jeneverbessen 1 eetl gemalen peper 50 gram ganzenvet Voor de aardappelpuree: 650 gram aardappelen  100 gram boter 1 dl crème fraîche nootmuskaat peper en zout En verder: 200 gram […]

Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de zuurkool:
800 gram zuurkool uit het vat
200 gram zuurkoolspek
3 dl riesling
125 gram vetspek
2 laurierblaadjes
2 eetl jeneverbessen
1 eetl gemalen peper
50 gram ganzenvet
Voor de aardappelpuree:
650 gram aardappelen 
100 gram boter
1 dl crème fraîche
nootmuskaat
peper en zout

En verder:

200 gram aardappelen
1 vers rookworstje à 300 gram
200 gram casselerrib, in plakken
4 ambachtelijke verse worstjes à 75 gram
1 eetl boter
1 eetl olie
200 gram gegrild Zeeuws spek, in plakken
Benodigdheden:
pureeknijper of aardappelstamper
1 grote platte ovenvaste schaal

Bereidingswijze:
Spoel de zuurkool in een vergiet af onder de koude kraan en knijp het vocht uit de kool. Doe het zuurkoolspek samen met een bodempje water, de riesling, vetspek, laurierblaadjes, gekneusde jeneverbessen en peper in een pan en leg de zuurkool hierop.

Verdeel het ganzenvet over de zuurkool en breng het geheel aan de kook. Laat de zuurkool op een klein vuur 30 minuten zachtjes stoven. Neem het zuurkool- en het vetspek vervolgens uit de pan met zuurkool. Snijd het zuurkoolspek in plakken en gooi het vetspek weg.

Kook voor de puree de geschilde aardappelen met wat zout gaar. Druk de aardappelen door de pureeknijper en meng de puree met de boter, crème fraîche, vers geraspte nootmuskaat, peper en zout.
Schil de overige aardappelen, snijd ze eventueel mooi bij en kook ze gaar. Laat het verse rookworstje in water, dat tegen de kook aangehouden wordt, gaar worden. Verhit de boter samen met de olie in een koekenpan en bak de casselerrib en worstjes hierin in ca. 3 minuten mooi bruin.

Verdeel de aardappelpuree over een derde deel van de ovenschaal. Schep de gestoofde zuurkool in de schaal en leg de plakken zuurkoolspek, Zeeuws spek, casselerrib en verse worstjes eveneens in de schaal. Schik de gekookte aardappelen en het rookworstje op het gerecht en zet de schaal in de op 175°C voorverwarmde oven. Laat de zuurkoolschotel in ca. 20 minuten goed heet worden. Zet de schaal op tafel en laat een ieder kiezen en opscheppen. Serveer een glas riesling bij de zuurkoolschotel.

Terug naar receptenoverzicht…

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels