artikel

Ontmoedigingstips

Horeca

Minster Hoogervorst van Volksgezondheid heeft de horeca gevraagd een stappenplan op te stellen om het roken door gasten te ontmoedigen. Het plan krijgt per sector invulling. Hotels en restaurants lenen zich het best voor maatregelen. In cafés en bars zal het een stuk moeilijker zijn. Vooruitlopend op het plan alvast een aantal brainstormsuggesties:

  • Zet geen asbakken meer op tafel. Vraag de gast: wilt u een asbak?
  • Verbiedt personeel in werkruimten te roken. Stuur ze op therapie om van het roken af te komen en gasten het goede voorbeeld te geven.
  • Neem op de kaart een zinnetje op: Rook met mate! Houdt rekening met onze medewerkers!
  • Introduceer in verband met de smaakbeleving de slogan: Niet-rokers eten lekkerder!
  • Gooi de sigarettenautomaat de deur uit.
  • Geef gasten geen vuurtje meer.
  • Haal de sigaren van de kaart.
  • Stop zelf met roken.
  • Bereken voor rokers een toeslag.
  • Draai het om, maak de niet-rokersruimte groter dan de rokersruimte.
  • Hang in discotheken en andere horeca waar jeugd komt anti-rookposters (Maar, ik rook niet!) op.
  • Haal de asbakken op de toiletten weg.
  • Bied alleen nog de mogelijkheid op het terras te roken.
  • Verwijder alle beschadigingen (in vloerbedekking, tafelbladen enz.) van brandende peuken.
  • Verkoop zuurstof.
  • Organiseer rookvrije (dans)avonden, diners, enzovoort.