artikel

Crémesoep van geroosterde olifantenknoflook

Horeca

Ingrediënten voor vier personen:

  • 2 complete Olifantknoflook-bollen

  • (olijf)olie
  • 1 ui
  • 50 gram boter of margarine
  • 1½ kopje karnemelk
  • ½ kopje room
  • 1 of 2 aardappelen
  • 2 eetlepels cognac
  • snufje dille
  • zout
  • croutons
  • Bereidingswijze:
    Schil de aardappelen en kook ze gaar (20 minuten) – Verwijder alleen de losse vellen van de knoflookbollen. De bollen moeten in stand blijven.

    Plaats bakpapier op een bakplaat en zet de 2 olifantknoflook-bollen hierop. Besprenkel de bollen met wat (olijf) olie en bak de bollen in 1 uur gaar in de oven op 180 ºC. Laat ze afkoelen.

    Als de bollen afgekoeld zijn snij dan van elke teen het kontje af en knijp de inhoud van de tenen eruit. De knoflook zal zacht en romig zijn. Zet deze knoflook apart.

    Snipper de ui en bak dit, op niet te hoog vuur, in een beetje boter gaar totdat het zacht is. Voeg de karnemelk en de room hieraan toe en laat alles 5 minuten sudderen.

    Doe alle ingrediënten: mengsel van de ui, de karnemelk en de room, de knoflook en de aardappelen in de foodprocessor en maak er een glad mengsel van.

    Doe het mengsel terug in de (bak)pan en voeg de cognac, de dille en evt. zout toe. Verwarm alles totdat het goed heet is.

    Serveer met croutons. Als de soep te dun is voeg dan gekookte aardappelen toe. Als de soep te dik is voeg dan karnemelk toe.