artikel

Irish stew

Horeca

Dit is een van de bekendste en toch een van de meest verguisde van de traditionele Ierse gerechten. Is uw vorige ervaring met deze klassieker teleurstellend geweest, probeer dan dit recept eens.

Ingrediënten voor vier personen:
900 gram schapen- of lamsvlees, ontbeend, of 1,4 kg magere kotelleten
900 gram aardappelen, geschild en in plakjes
2 flinke uien, in ringen
1 eetlepel versgehakte tijm
1 eetlepel versgehakte peterselie
zout en versgemalen zwarte peper
430 ml water

Bereidingswijze:
Snijd het vlees bij, laat alleen wat vet op de botten zitten. Leg laagjes vlees, aardappelen en uien in een grote pan, begin en eindig met een laag aardapelen en bestrooi iedere laag met de kruiden, zout en peper.

Schenk water in de pan en sluit deze af met een goed passende deksel.

Laat de stoofschotel 2 tot 21/2 uur heel zachtjes sotven, schud de pan af en toe om te voorkomen dat de aardappelen gaan plakken. Voeg indien nodig nog wat extra water toe om te voorkomen dat de stoofschotel droogkookt. De uiteindelijke stoofschotel wordt niet te waterig, want de aardappelen zorgen voor de stevigheid.