artikel

Veldsla alias Ezelsoren

Horeca

Veldsla is een slasoort die voornamelijk in de winter en in het voorjaar verkrijgbaar is. Het zijn kleine, donkergroene, lepelvormige slablaadjes die in trosjes groeien. Deze slasoort wordt ook wel Ezelsoren genoemd. De blaadjes hebben een zeer aromatische smaak.


Aankoopadvies
Bij de aankoop zit de wortel vaak nog aan de blaadjes. Let er bij aankoop op dat de blaadjes frisgroen zijn.

Bewaaradvies
U kan veldsla enkele dagen in de koelkast bewaren. De fijne smaak komt echter het best tot zijn recht als u de groente direct gebruikt.

Bereiding
Veldsla kan zowel koud als warm gegeten worden bij slaatjes, voorgerechten, in soepen en bij vlees, vis of gevogelte. U kan veldsla ook goed gebruiken als garnering bij soep of omeletten. Snij daarvoor de blaadjes fijn zoals bij peterselie.

Gezondheid
Veldsla bevat een flinke dosis vitamine C en ijzer.

Tips:

  • in salade met ei, noten of fruit
  • in stamppot met ananas
  • op een broodje met verse roomkaas en partjes sinaasappel
  • in salade met wortel of rode bieten
  • Recepten met veldsla:
    Lauwwarme schorsenerensalade met veldsla en citroendressing
    Veldsla met champignons
    Scandinavische sandwich met lente-ui en veldsla
    Taco’s met pittige champignons en aubergine