artikel

Witlof zeer gevoelig voor licht

Horeca

Witlof behoort, samen met onder meer roodlof en andijvie, tot de familie van de cichorei-achtigen. De oorsprong van de bijzondere, licht bittere smaak van witlof ligt ook bij deze familie. Zijn mooie witte kleur krijgt witlof door de wortel van de witlofplant in het donker te laten uitlopen.

Witlof zeer gevoelig voor licht

Witlof werd bij toeval ontdekt door onze zuiderburen. In 1873 verscheen de groente op een tentoonstelling, doch het duurde tot 1913 voordat het product werd verkocht. Pas na 1930 werd witlof wat bekender en vanaf 1945 kon men spreken van een zekere populariteit.

Waar u op moet letten als u witlof koopt
Als u witlof koopt, let u er dan op dat de witlofstronkjes stevig en onbeschadigd zijn. De kleur moet blank tot gelig zijn. Beschadigde plekken op het stronkje kunnen snel verkleuren en bederven. Als u witlof in zijn geheel gebruikt, let u er dan op dat de stronkjes een mooie vorm hebben en dicht zijn. Witlof heeft zijn beste tijd gehad als de buitenste bladeren naar buiten krullen, verkleurd of groen zijn.

Bewaren
U kunt witlof een week lang lekker en vers houden door de struikjes koel en donker te bewaren in een papieren of plastic zak waar u gaatjes in heeft geprikt. Bij voorkeur in de koelkast.

Recepten met witlof
Gemarineerde witlof in bakpapier
Witlofbeignets met kaasdip
Witlofsalade met litchi
Witlofsalade met spekjes, rucola en cherrytomaten

Schoonmaken
Verwijder enkele van de buitenste bladeren en snijd het onderste stukje weg. Als de pit erg groot is, kunt u deze ook verwijderen.

Tips

  • Als u de bittere smaak wilt voorkomen, moet u het witlof op een donkere plaats bewaren. Onder invloed van licht wordt het witlof namelijk groen. Als er toch groene blaadjes aan de stronk zitten, kunt u deze het best verwijderen. Het onderste deel (ca. 1/2 cm) van de pit wegsnijden, neemt de bittere smaak ook voor een deel weg.
  • Om bij het koken de witte kleur van witlof beter te behouden, kunt u enkele druppels citroensap aan het water toevoegen.
  • Witlof kunt u, net als andere groente, beter niet in het water laten liggen. Hierdoor verdwijnen de vitaminen en mineralen.
  • Neem voor het roerbakken of koken van witlof 2 stronkjes (250-300 gram) per persoon. Voor een salade is 1 stronkje (150 gram) per persoon voldoende.
  • Houd witlof uit het licht. Als witlof te lang aan licht wordt blootgesteld wordt het groen.
  • Witlof is lekker in:

  • salades met mandarijn, banaan en rozijnen
  • salades met appel en walnoten
  • stoofpotjes met kerriepoeder en stukjes ananas
  • roerbakschotels met creme fraiche en champignons