artikel

Energiesubsidie verdwijnt mogelijk

Horeca

DOETINCHEM – Het kabinet maakte met Prinsjesdag stevige bezuinigingen bekend. Zo blijken subsidies op energie- en milieubesparende maatregelen flink omlaag te gaan. Dit kan gevolgen hebben voor cafetariaondernemers die een nieuwe bakwand aanschaffen. De fabrikanten vermoeden dat de subsidie op HR-frituurovens binnen afzienbare termijn zal verdwijnen.

Energiesubsidie verdwijnt mogelijk

Cafetariahouders die een Hoog Rendement-bakwand (HR) aanschaffen, hebben te maken met de EIA (Energie Investerings Aftrek). Bedoeld om energiezuinig en milieubewust ondernemen te bevorderen in het MKB. Daardoor is in het jaar van aanschaf 55 procent van de investering als aftrekpost voor de belasting op te voeren.

Een aantal fabrikanten van frituurovens rekenen erop dat de EIA op HR-bakwanden komt te vervallen. Zo niet komend jaar, dan toch in een van de navolgende. ‘De voortekenen wijzen daarop’, vindt Ries Goes van Florigo. ‘De lijst met apparatuur die onder de regeling valt wordt ieder jaar aangepast. De overheid zou kunnen besluiten HR-bakwanden eruit te halen.’Vorig jaar leek het er even op alsof de regeling ten einde kwam. ‘Dat bleek vals alarm’, vertelt Goes. ‘In september was het budget op. In januari werd de regeling opnieuw ingesteld.’ Willem van de Kaa van Perfecta geeft aan dat de overheid in ieder geval tot 2006 budget beschikbaar heeft gesteld voor de EIA-regeling. Hij verwacht dat de regeling tot dat tijdstip voor frituurovens van kracht blijft. Hoewel hij dit jaar al voor Prinsjesdag geruchten hoorde dat er een eind aan de regeling komt.

Afschaffing zal weinig invloed hebben op de verkoop van HR-bakwanden, vermoedt Ger van der Zee van Kiremko. De ‘terugverdientijd’ zal wel langer worden. ‘Een nieuwe bakwand is een grote investering. Een cafetariahouder moest voorheen al goed uitrekenen of HR voor hem aantrekkelijk is. Als de capaciteit van zo’n bakwand niet voldoende wordt benut,w heeft het geen zin er een aan te schaffen. Dan wordt niet genoeg bespaard op energie en vet-kosten om de extra investering terug te verdienen.’
Van der Kaa denkt dat na stopzetting van de EIA cafetariahouders vervanging van hun bakwand zullen uitstellen. Bovendien zullen zij niet altijd voor HR kiezen. ‘Wij hebben een VR-ketel (verbeterd rendement) met 90 procent rendement. Dat is bijna net zoveel als de 94 procent van HR. Wellicht dat cafetariahouders hiervoor kiezen want zo’n bakwand is 15 tot 20 procent goedkoper.’
Zowel Van der Zee als Goes wijzen naar de Engelse en Belgische markt waar geen subsidies zijn. Daar verkopen beide fabrikanten vrijwel alleen maar HR-toestellen. ‘De besparingen zijn zo groot dat het toch aantrekkelijk is zo’n bakwand aan te schaffen’, aldus Van der Zee.Van der Kaa adviseert cafetariahouders die dit jaar nog een HR-bakwand aan willen schaffen snel een beslissing te nemen. ‘Vorig jaar bleek EIA-budget eind september op. Dit jaar zal dat niet zo’n vaart lopen omdat grote bouwprojecten niet meer voor de regeling in aanmerking komen. Maar het is ongewis tot welke datum de regeling dit jaar reikt.’

Sinds de invoering (1997) van de regeling is er veel gebruik van gemaakt door cafetariahouders, weet Remke van Berk van Senter. Dit is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, dat deze subsidieregelingen coördineert. Het eerste jaar werden 142 meldingen, gedaan een jaar later waren dat er 173. In1999 is een grote stijging gemaakt. ‘Toen is er op 581 bakwanden EIA aangevraagd.’ In de navolgende jaren bleef dit aantal, afgezien van wat fluctuaties, vrijwel constant. ‘Uit de cijfers blijkt dat het stimuleren van energie- en milieubewust ondernemen in de cafetariabranche, is gelukt.’

Bij Senter is nog niet bekend of HR-bakwanden volgend jaar nog in aanmerking komen voor EIA, vertelt Remke van Berk. ‘We kunnen en mogen er niets over zeggen. De lijst 2004 wordt aankomende december of januari gepubliceerd.’ De nieuwe lijst wordt ieder jaar pas zo laat bekend gemaakt. Waarschijnlijk omdat ondernemers anders zouden besluiten een jaar eerder te investeren als blijkt dat subsidie wegvalt.

Cafetariahouders die een Hoog Rendement-bakwand (HR) aanschaffen, hebben te maken met de EIA (Energie Investerings Aftrek). Bedoeld om energiezuinig en milieubewust ondernemen te bevorderen in het MKB. Daardoor is in het jaar van aanschaf 55 procent van de investering als aftrekpost voor de belasting op te voeren.

Een aantal fabrikanten van frituurovens rekenen erop dat de EIA op HR-bakwanden komt te vervallen. Zo niet komend jaar, dan toch in een van de navolgende. ‘De voortekenen wijzen daarop’, vindt Ries Goes van Florigo. ‘De lijst met apparatuur die onder de regeling valt wordt ieder jaar aangepast. De overheid zou kunnen besluiten HR-bakwanden eruit te halen.’Vorig jaar leek het er even op alsof de regeling ten einde kwam. ‘Dat bleek vals alarm’, vertelt Goes. ‘In september was het budget op. In januari werd de regeling opnieuw ingesteld.’ Willem van de Kaa van Perfecta geeft aan dat de overheid in ieder geval tot 2006 budget beschikbaar heeft gesteld voor de EIA-regeling. Hij verwacht dat de regeling tot dat tijdstip voor frituurovens van kracht blijft. Hoewel hij dit jaar al voor Prinsjesdag geruchten hoorde dat er een eind aan de regeling komt.

Afschaffing zal weinig invloed hebben op de verkoop van HR-bakwanden, vermoedt Ger van der Zee van Kiremko. De ‘terugverdientijd’ zal wel langer worden. ‘Een nieuwe bakwand is een grote investering. Een cafetariahouder moest voorheen al goed uitrekenen of HR voor hem aantrekkelijk is. Als de capaciteit van zo’n bakwand niet voldoende wordt benut,w heeft het geen zin er een aan te schaffen. Dan wordt niet genoeg bespaard op energie en vet-kosten om de extra investering terug te verdienen.’
Van der Kaa denkt dat na stopzetting van de EIA cafetariahouders vervanging van hun bakwand zullen uitstellen. Bovendien zullen zij niet altijd voor HR kiezen. ‘Wij hebben een VR-ketel (verbeterd rendement) met 90 procent rendement. Dat is bijna net zoveel als de 94 procent van HR. Wellicht dat cafetariahouders hiervoor kiezen want zo’n bakwand is 15 tot 20 procent goedkoper.’
Zowel Van der Zee als Goes wijzen naar de Engelse en Belgische markt waar geen subsidies zijn. Daar verkopen beide fabrikanten vrijwel alleen maar HR-toestellen. ‘De besparingen zijn zo groot dat het toch aantrekkelijk is zo’n bakwand aan te schaffen’, aldus Van der Zee.Van der Kaa adviseert cafetariahouders die dit jaar nog een HR-bakwand aan willen schaffen snel een beslissing te nemen. ‘Vorig jaar bleek EIA-budget eind september op. Dit jaar zal dat niet zo’n vaart lopen omdat grote bouwprojecten niet meer voor de regeling in aanmerking komen. Maar het is ongewis tot welke datum de regeling dit jaar reikt.’

Sinds de invoering (1997) van de regeling is er veel gebruik van gemaakt door cafetariahouders, weet Remke van Berk van Senter. Dit is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken, dat deze subsidieregelingen coördineert. Het eerste jaar werden 142 meldingen, gedaan een jaar later waren dat er 173. In1999 is een grote stijging gemaakt. ‘Toen is er op 581 bakwanden EIA aangevraagd.’ In de navolgende jaren bleef dit aantal, afgezien van wat fluctuaties, vrijwel constant. ‘Uit de cijfers blijkt dat het stimuleren van energie- en milieubewust ondernemen in de cafetariabranche, is gelukt.’

Bij Senter is nog niet bekend of HR-bakwanden volgend jaar nog in aanmerking komen voor EIA, vertelt Remke van Berk. ‘We kunnen en mogen er niets over zeggen. De lijst 2004 wordt aankomende december of januari gepubliceerd.’ De nieuwe lijst wordt ieder jaar pas zo laat bekend gemaakt. Waarschijnlijk omdat ondernemers anders zouden besluiten een jaar eerder te investeren als blijkt dat subsidie wegvalt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels