artikel

Gebouwhygiëne

Horeca

Het gevaar legionella ligt nog steeds op de loer. Op 13 oktober 2000 is de tijdelijke regeling voor legionellapreventie in leidingwater van kracht geworden. Uit die regeling vloeien verantwoordelijkheden voor de gebouwbeheerder voort. Daarnaast kunnen mensen ook om andere redenen slecht functioneren of ziek worden. Nu is het alleen de vraag waar de klachten van […]

Het gevaar legionella ligt nog steeds op de loer. Op 13 oktober 2000 is de tijdelijke regeling voor legionellapreventie in leidingwater van kracht geworden. Uit die regeling vloeien verantwoordelijkheden voor de gebouwbeheerder voort.

Daarnaast kunnen mensen ook om andere redenen slecht functioneren of ziek worden. Nu is het alleen de vraag waar de klachten van uw gebouwgebruikers vandaan komen.Tijdens de studiedag ‘Gebouwhygiëne’ leert u systematisch tal van oorzaken uit te sluiten, zodat u op een relatief eenvoudige en handige manier kunt uitmaken of klachten terecht zijn en waar de oorzaak ligt. Zo voorkomt u dat u onnodig kosten moet maken om het milieu in uw gebouw te verbeteren. Mogelijke oorzaken zijn een vervuilde luchtbehandelingsinstallatie, de slechte schoonmaak of dat de gebruiker onachtzaam met zijn/haar kantoorruimte omgaat. Vanzelfsprekend kunnen ook psychologische en ergonomische factoren een rol spelen.

Wat levert deze studiedag u op?
Een belangrijk deel van de dag zal gaan over legionella en voorkoming van legionella en andere bacteriële risico’s; waar in uw gebouw zitten de pijnpunten en wat kunt u eraan doen?
• Rol van het ministerie van VROM op het gebied van legionella.
Uitleg van de tijdelijke regeling van legionellapreventie in leidingwater en de verplichtingen die daaruit voortvloeien voor de gebouwbeheerder.

Daarnaast zal aan de hand van een bepaalde methodiek bekeken worden of klachten van uw gebouwgebruikers te wijten zijn aan de zithouding, ventilatieproblemen, micro-organismen of omdat we het gewoon te druk hebben.
• Lucht: van luchtbehandelingkast tot inblaasrooster; waar moet u op letten, wat kunt u zelf doen om vervuiling te voorkomen?
• Water: hoe voorkomt u dat de legionellabacterie schadelijke gevolgen heeft voor uw gebruikers?
• De kantoorruimte: slechte schoonmaak of ligt de oorzaak bij het gedrag van de gebruiker?
– Stof, vezels, relatieve vochtigheid, temperatuur, het CO2-gehalte (verversingsgraad): factoren die niet alleen van invloed zijn op het welbehagen, maar ook op de groei van micro-organismen.
– Micro-organismen: wat is hun voedingsbodem en welke invloed hebben zij op het binnenklimaat? Hoe kunt u het aantal schadelijke micro-organismen acceptabel houden?
– Invloed van de gebruiker op de kantooromgeving.
• Psychologische en ergonomische factoren.
• Beleidslijnen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de rol van de Arbeidsinspectie (normen en richtlijnen).
• Lijst met risicofactoren voor kantoorpanden.

Alle items die gedurende de dag worden besproken kunnen als aanvulling dienen voor de risico-inventarisatie en -evaluatie.

Voor wie
Gebouwbeheerders, facility managers, hoofden technische dienst, hoofden civiele dienst van bedrijven en (semi)overheidsinstellingen.

Voor en door praktijkmensenDe docent voor deze studiedag is ir. E.J. Spanjersberg, van MONIT’AIR Binnenmilieutechniek bv

Datum/plaats
12 november 2003, Mercure Hotel Arnhem

Tijden
De studiedag begint om 9.30 uur en eindigt rond 16.30 uur.

Kosten
De deelnamekosten zijn € 545,- per deelnemer, exclusief BTW, maar inclusief studiemateriaal en arrangement. Abonnees van deze Nieuwsbrief ontvangen € 50,- korting.

Meer informatie?
Voor meer informatie over ons cursusaanbod kunt u terecht op www.elseviercongressen.nl.


Zibb.nl/horeca
Opleiding kiezen
Ik wil
Uw gegevens

Organisatie: *
Deelnemer 1: *
Deelnemer 2:
Functie: *
Adres: *
Postcode: *
Plaats: *
Telefoon: *
Fax:
E-mail: *
Internetadres:
* verplicht veld

Uw gegevens kunnen worden gebruikt voor het toezenden van informatie en/of speciale geselecteerde bedrijven. Indien u hiertegen bezwaar heeft, stuurt u een briefje naar Reed Business Information bv, t.a.v. Adresregistratie, Postbus 808, 7000 AV Doetinchem.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels