artikel

Italiaanse andijviestamppot met geitenkaas

Horeca

Ingrediënten voor 2 personen:
750 gram aardappelen
zout
100 gram spekreepjes
10 gram boter of margarine
300 gram andijvie
ruim 1 dl melk
1 eetlepel groene pesto
1 eetlepel zongedroogde tomaten in olie
6 zwarte olijven zonder pit
2 plakken zachte geitenkaas (à 75 gram)
35 gram walnoten

Bereidingswijze:
Schil en was de aardappelen en kook ze in een pan met weinig water en zout in circa 20 minuten gaar. Verhit de boter of margarine in een koekenpan en bak de spekreepjes knapperig en goudbruin. Laat het spek op keukenpapier uitlekken.

Was de andijvie, laat deze goed uitlekken en snij de andijvie in repen. Snij de uitgelekte, zongedroogde tomaten in stukjes en de olijven in plakjes. Breng de melk met de pesto aan de kook.

Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg de melk al roerende toe tot een gladde puree ontstaat. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Meng de puree met de andijvie, het ontbijtspek, gedroogde tomaat en olijven. Schep de stamppot in een ovenschaal en strijk deze glad. Verdeel de plakken geitenkaas en de walnoten over de schotel en gratineer deze kort onder de hete grill.

Vegetarische variatie: laat de spekreepjes weg en roer door de stamppot 50 gram geraspte oude kaas.