artikel

Vereniging Euro-Toques Nederland

Horeca

Wat waren jullie doelstellingen het afgelopen? En zijn ze gerealiseerd?Doelstelling van de Vereniging Euro-Toques Nederland was een verdere groei en de naamsbekendheid vergroten. Dit hebben wij het afgelopen jaar met veel succes gedaan.Het aantal leden groeide met ca.15 procent, wel niet zo spectaculair als in 2002 toen we 40 procent haalden. Euro-Toques heeft veel free […]

Wat waren jullie doelstellingen het afgelopen? En zijn ze gerealiseerd?
Doelstelling van de Vereniging Euro-Toques Nederland was een verdere groei en de naamsbekendheid vergroten. Dit hebben wij het afgelopen jaar met veel succes gedaan.Het aantal leden groeide met ca.15 procent, wel niet zo spectaculair als in 2002 toen we 40 procent haalden.

Euro-Toques heeft veel free publicity gehad met name door onze jaarlijks terugkerende activiteiten zoals onze wedstrijden tijdens de EFFF, het nationaal Moederdag diner , het Fête de la Cuisine, de dag cq. Week van de Smaak en dit jaar speciaal het enorme succes met onze medewerking aan de uitreiking van de Erasmus prijs aan Alan Davidson, alsmede de tweede prijswinnaar Ed Breuren (Floyd`s restaurant in Woerden) bij de prestigieuze kookwedstrijd in Milaan de : Marchesi Award.

Verder hebben wij in Europees verband voor het Internationaal Office Euro-Toques eindelijk een permanente vestiging gevonden in Brussel met een vaste Secretaris Generaal Monsieur Bernard Fournier, waardoor onze lobby bij het Europarlement nu echt goed op gang is gekomen met de eerste resultaten zoals maandelijkse spreektijd voor de Agrarische Commissie en direct contact met ambtenaren van het hoogste level.

Wat waren de pluspunten in 2003?
Lichtpunt was het organiseren in Nederland van de Annual General Meeting van het Internationaal Office Euro-Toques op 22.23.en 24 maart aan boord van een cruiseschip van Amsterdam naar ons clubhuis op de Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd, en vice versa.De clubavonden van Euro-Toques die op Mariënwaerdt worden gehouden zijn in 2003 door zeer veel leden bezocht, het beste bewijs dat de vereniging leeft als nooit te voren.Op de jaarlijkse zomerfair op datzelfde landgoed bleek weer dat de bekendheid van Euro-Toques bij het grote publiek verheugend stijgt

De minpunten?
Minpunt in 2003 was de onmogelijkheid om een sponsor te vinden voor het lesboekje van de Dag cq. Week van de smaak, zodat de scholen dit zelf moesten kopiëren. Euro-Toques probeert elk jaar weer om met smaaklessen op basisscholen de bewustwording van gezonder eten bij de jeugd te bevorderen. Jammer is, dat het bedrijfsleven niet voldoende met fondsen dit initiatief wil steunen, zoals dit jaar weer duidelijk werd. Dat promotie voor deze bedrijven op scholen onmogelijk is, ligt hier aan de basis van de oorzaak. Veel professionele koks verlenen belangeloos hun medewerking. Euro-Toques vraagt dan ook met klem aan productschappen en brancheorganisaties om hier wat dieper over na te denken en dit unieke object wat meer te steunen.

Wat zijn de speerpunten in 2004?
Voor 2004 hebben wij in eerste instantie hoog ingezet op het organiseren van een symposium tijdens de EFFF op dinsdag 27 januari. Met als inleider onder andere Prof Schaaf van TNO voeding. Daarnaast zijn er vele kleine producenten die er hun bezorgdheid uit willen spreken over de vele regels die het produceren van traditionele en smaakvolle producten onmogelijk maken, waardoor er voor onze leden steeds minder producten zijn om zich te onderscheiden. We zijn dan ook bang dat op de lange duur met een soort eenheidsworsten onze keukens te moeten vullen. Met de conclusie van dit symposium willen wij in Brussel een voet tussen de deur krijgen
Verder willen wij graag spreekbuis worden voor culinair Nederland in Brussel. Iedereen (slager, poelier, bakker, visboer, etc.) moet onder de Euro-Toques paraplu zijn belangen op vakgebied naar de overheid kunnen ventileren.

Wat houdt jullie organisatie eigenlijk in?
Euro-Toques is een Europese organisatie van professionele koks die er voor vechten om met eerlijke , betrouwbare en smaakvolle producten een naar ieder land of streek specifieke gerechten aan hun gasten te kunnen blijven serveren. Het naleven van de Code van Eer is de culinaire bijbel voor elk Euro-Toques lid .