artikel

Openen en sluiten

Horeca

Zorg dat de nooduitgangen van het slot af zijn. Leeg de asbakken in de asverzamelaar. Zaken waar u met het oog op (brand)veiligheid moet letten als u uw zaak opent of sluit.

Openen
Waar u met het oog op (brand)veiligheid dagelijks op moet letten als u uw zaak heeft geopend:

  • Zorg dat de nooduitgangen van het slot af zijn
  • Controleer of de vluchtwegen binnen en buiten vrij zijn
  • Ga na of de vluchtwegsignalering brandt en zichtbaar is
  • Controleer of de noodverlichting brandt en zichtbaar is
  • Check of de brandblusmiddelen intact, goed zichtbaar en bereikbaar zijn
  • Houd de meterkast en CV-ruimte vrij van opslag
  • Zorg dat de passende deksels en/of blusdekens bij de frituurpan aanwezig zijn
  • Berg brandbare vloeistoffen op in de brandvrije kast
  • Sluiten
    Waar u met het oog op (brand)veiligheid op moet letten als u uw zaak aan het eind van de dag sluit:

  • Leeg de asbakken in de asverzamelaar
  • Werp afval in de container
  • Sluit de afvalcontainer altijd af
  • Verwijder brandbare materialen tegen de gevels
  • Controleer de buitenverlichting
  • Is ook buiten de publieksruimten alles opgeruimd?
  • Controleer of alle ramen, deuren en nooduitgangen afgesloten zijn
  • Check door het hele bedrijf of er nog mensen zijn
  • Ga na of alle apparatuur uitgeschakeld is
  • Controleer alle brandgevaarlijke plaatsen
  • Schakel de afzuigkap in de keuken uit
  • Controleer de laagspanningsinstallaties (transformatoren) op overbelasting
  • Vul deze checks aan met onderdelen die specifiek bij uw bedrijf van belang zijn.