artikel

Tien terrastrends 2004

Horeca

Laat u nooit meer verrassen door uw terrasbezoeker. Leveranciers en deskundigen voorspellen de terrastrends voor 2003, zodat u weet wat u kunt verwachten. U behaalt meer omzet wanneer u voldoet aan de vraag van uw gast. Hieronder in vogelvlucht de tien terrastrends.

1. Stoelen
Rotan bepaalt het terrasbeeld. Onderscheid u vervolgens in comfort en kleur.

2. Tafels
Tafels met een diameter van 70 centimeter. De tafels van drinkterras (60 centimeter) en eetterrassen (80 centimeter) versmelten tot een multifunctionele tafel.

3. Indeling
Het terras biedt meerdere functies; een gedeelte met tafels om te drinken, een deel kleine tafels met actieve stoelen voor het ijsuitgifteloket en een deel met hoge tafels bezoekers omheen kunnen staan.

4. Budgettering
Horecaondernemer kiezen bewuster en gunnen zichzelf meer tijd om keuzes te maken. De hoogte van de investering blijft gelijk.

5. Parasols
Vlamvertragende parasoldoeken. Mede door de toegenomen eisen rond de brandveiligheid. De kleur verandert in rustige tinten zoals crème en zandkleur.

6. Verwarming
Infraroodstralers op elektriciteit verwarmen het terras en zorgen ervoor dat gasten langer van het terras gebruikmaken.

7. Drankjes
Jongeren laten zien wat ze drinken en daardoor pronken jongeren met mixdrankjes uit de fles. Vooral op stedelijke terrassen.

8. Bier
Lichtvoetige en makkelijk doordrinkbare bieren zijn de hardlopers. Witbieren, trendy bier in longneckflessen en bieren in grotere glazen.

9. Wijn
De rosétrend zet door. Vooral roséwijnen afkomstig uit de Méditerranée en uit de Navarro-streek in Spanje.

10. Bestellen
Niet zozeer de aanschaf van een draadloos bestelsysteem, maar meer de financieringsconstructie erachter vertoond een trend.

Onderzoekcijfers

Gemiddelde duur van een terrasbezoek

< ½ uur: 3 procent
½ – 1 uur: 45 procent
1 – 2 uur: 41 procent
> 2 uur: 11 procent

Hoeveel consumpties nuttigt een terrasbezoeker gemiddeld

geen: 1 procent
een: 8 procent
twee: 35 procent
drie: 25 procent
vier: 14 procent

Waar let een potentiële terrasbezoeker op?

- het soort mensen dat er zit
- bedrijvigheid op het terras
- comfortabele stoelen
- uit de wind kunnen zitten
- de mate waarin personeel er verzorgd uitziet

Waarom haken vaste terrasbezoekers af?

Trage bediening: 29 procent
Slechte bediening: 22 procent
Medebezoekers: 18 procent
Vuile tafels en volle asbakken: 13 procent
Onvriendelijk personeel: 13 procent

Welke activiteiten (life-muziek, theater, dans) vinden er op terrassen plaats?

48 procent organiseert niets
25 procent: 1 – 5 keer per jaar
13 procent: 6 – 10 keer per jaar
14 procent: > 10 keer per jaar

Wat is het gemiddeld aantal stoelen bij een volledig uitgezet terras?

12 – 20 stoelen: 6 procent
21 – 50 stoelen: 31 procent
51 – 100 stoelen: 36 procent
> 100 stoelen: 27 procent