artikel

Broodtrommels op tafel bij Prisma College

Horeca

Schoolcatering is een hype. Op het Prisma College in Breda hebben ze er zo hun eigen ideeën over. Daar stimuleren ze het gebruik van de broodtrommel. Hoe? Door de leerlingen te verplichten de helft van hun pauzetijd aan tafel door te brengen, de friettent buiten de deur te houden en het schoolplein af te sluiten tussen de middag. Het werkt!

Broodtrommels op tafel bij Prisma College

Conrector Chrétien Geertzen geeft aan dat hij ook aan de regels moest wennen, toen hij drie jaar geleden aan het werk ging op de afdeling VMBO van het Prisma College in Breda. Elke dag verplicht vijftien minuten van de pauze doorbrengen aan een tafel in de kantine en zonder toestemming niet het recht om het schoolplein te verlaten tijdens schooluren. De regels voor de leerlingen lijken niet meer van deze tijd.

Maar Geertzen moest zijn mening al snel herzien. De regels hadden het gewenste resultaat: meer broodtrommels in de kantine en niet of nauwelijks brood in de prullenmanden. ‘We merken dat leerlingen nu brood van huis meenemen, omdat ze toch een kwartier aan tafel moeten zitten. Die tijd gebruiken ze voor de lunch. Onze school streeft een gezond imago na. Door de huidige opzet leggen we financieel wel wat bij op de post catering, maar dat is een bewuste keuze. We zien het als een investering. Ga je met een cateraar in zee, dan haal je toch ongezonde voeding binnen.’

Strafcorvee
De VMBO-locatie telt ruim 650 leerlingen tussen de twaalf en achttien jaar. Zij pauzeren in twee groepen, van 12.00 tot 12.30 uur en van 13.00 tot 13.30 uur, zodat de regels controleerbaar zijn. Geertzen: ‘Het eerste kwartier moeten de leerlingen verplicht plaatsnemen aan een tafel in de kantine. De laatste vijftien minuten zijn ze vrij om te gaan, althans tot aan de poort van het schoolplein. Ook daar lopen leraren om toezicht te houden.’Wie het schoolplein af wil, moet toestemming vragen en op een briefje schrijven waar hij of zij heen gaat en met wie. Wie aan de verkeerde kant van het hek wordt gesignaleerd zonder goede reden, krijgt strafcorvee.

‘Door deze regels merken we ook dat er meer en beter contact is tussen de leerlingen en de leraren’, vertelt de conrector. ‘Ze praten gemakkelijker met elkaar, zeker in het kwartier dat ze aan tafel zitten.’

Tijdens het tweede deel van de pauze hebben de leerlingen de mogelijkheid een hapje of een drankje te kopen. De bakkersopleiding heeft een eigen bakkerij en die producten zijn voor de verkoop (ook aan derden), in het aulawinkeltje wordt zuivel en snoep verkocht en in het schoolgebouw staan twee automaten met fris- en energiedranken en vruchtensappen (zonder koolzuur).

Frietkar
‘Het idee is ooit ontstaan vanuit de ouderraad. Ouders die hun leerlingen tegenwoordig aanmelden bij het Prisma College, zijn op de hoogte van de geldende regels. De leerlingen weten het zelf ook. Deze afspraken staan in onze brochures en worden kenbaar gemaakt tijdens bijvoorbeeld open dagen’, legt de conrector uit.

De ‘concurrentie’ in de buurt van de school is groot. Op een loopafstand van vijf minuten ligt een winkelcentrum en het kost nog minder moeite om de friteszaak, het tankstation of de snoepwinkel te bereiken. Geertzen: ‘We hebben regelmatig overleg met de winkeliers en buurtverenigingen om te horen of er overlast is, of problemen zijn.’

Het naastgelegen ROC wordt dagelijks bezocht door een frietkar. Geertzen: ‘De eigenaar van die mobiele snackbar heeft ons ook benaderd. Hij bood zelfs aan de wagen op het schoolplein te zetten, omdat onze leerlingen het plein niet af mogen. Maar daar beginnen we absoluut niet aan. Het past niet bij het sportieve imago dat we uitstralen. Twee jaar geleden zijn we begonnen met een sportklas als voorbereiding op bijvoorbeeld het CIOS en ook in de andere opleidingen promoten wij een gezonde leefwijze en dito voeding.’

Na het laatste lesuur stopt de verantwoordelijkheid van de school. Geertzen: ‘Ja, ergens houdt het op. Dan kunnen we leerlingen niet meer tegenhouden.’