artikel

Prettige feestdagen!

Horeca

Feestdagen, al of niet godsdienstig, zijn een zegen voor de horeca! Ga maar na, de Paas-, Pinkster- en Kerstdagen, Oud en Nieuw, Moederdag, Carnaval en natuurlijk Koninginnedag en dan vergeet ik er (ja, het leven van een nachtreporter eist zo z’n tol) waarschijnlijk nog een paar. Ze zorgen allen voor extra (euro)centjes. Paasbrunches, moederdaglunches, kerstdiners […]

Feestdagen, al of niet godsdienstig, zijn een zegen voor de horeca! Ga maar na, de Paas-, Pinkster- en Kerstdagen, Oud en Nieuw, Moederdag, Carnaval en natuurlijk Koninginnedag en dan vergeet ik er (ja, het leven van een nachtreporter eist zo z’n tol) waarschijnlijk nog een paar. Ze zorgen allen voor extra (euro)centjes. Paasbrunches, moederdaglunches, kerstdiners en oud en nieuw party’s. Het is inmiddels gemeengoed in de horeca. Even een zijweggetje; WAAROM WORDT ER MET VADERDAG EIGENLIJK NIETS GEORGANISEERD VOOR PAPA’S?! Ik bedoel, gun die mannen een legitiem avondje barhangen en laat ze for old time’s sake weer eens de sluitingstijdheld zijn!

Het aantal bruikbare feestdagen in Nederland, ongeveer twintig in totaal, is niet voldoende. Naarstig is de kroegbaas, hotelier, restauranteigenaar en clubowner op zoek naar andere dagen waarop een feestje gevierd kan worden. De trends waaien weer over van vooral de Engelstalige landen. Hoe anders is te verklaren dat een vreemdsoortig Amerikaans feest als Haloween (31 oktober) ineens populair is geworden in ons landje der nuchteren. In kroeg en disco zie je verklede mensen met maskers. Hooguit. Want let wel, bijna niemand houdt zich aan de dresscode die iets te carnavalesk is. Meestal blijft het thema (kan iemand voor dit vreselijke woord een synoniem verzinnen) beperkt tot de aankleding. Met andere woorden wat uitgeholde en grimmig uitziende pompoenen. Maar hoeden, petjes, maskers en andere maffe attributen uit eigen doos en onder handbereik voor de gasten doet wonderen.

Valentine’s Day ofwel Valentijnsdag (14 februari) is door de detailhandel en de consument al volledig in de armen gesloten. En eigenlijk voor de horeca veel beter geschikt dan Haloween. Maar love-arrangementen, kiss-contests of heartbeat-party’s heb ik nog niet echt gezien. Het grote thema (aaarggghhhh) Liefde zou eigenlijk goed moeten zijn voor een maandelijkse Valentijnsdag.

Nieuwste loot aan de feestboom is het Volle Maan feest. Grootmacht Redd Bull was in Nederland eigenlijk de eerste. Hun Full Moon Party’s worden weliswaar gekoppeld aan het energieke watertje LunAqua, maar toch. In principe werpen ze de ondernemer twaalf (iedere maand is er één keer volle maan, duh) extra feestavonden aan. Er schijnen namelijk ongekende krachten los te komen tijdens volle maan. Eenieder zal creatief omgaan met dit verschijnsel.

Bovendien wordt in ‘onze’ Ierse pubs al lange tijd de nationale feestdag van de Ieren gevierd. Op St. Patrick’s Day (17 maart) is het vergeven van stout, whiskey en stew. Maar eigenlijk alleen geschikt in een passende locatie als een pub. What about de feestdagen van andere landen? Amerika’s nationale feestdag the 4th of July. Hamburgers, Bud en cola all over the place. Of die van de Fransen, quatorze juillet (14 juli). Partout de baguettes, vin et fromage. Of die van onze oosterburen op 3 oktober. Pilsener, bratwurst und kuchen über alles. Prettige feestdagen!

Feestdagen, al of niet godsdienstig, zijn een zegen voor de horeca! Ga maar na, de Paas-, Pinkster- en Kerstdagen, Oud en Nieuw, Moederdag, Carnaval en natuurlijk Koninginnedag en dan vergeet ik er (ja, het leven van een nachtreporter eist zo z’n tol) waarschijnlijk nog een paar. Ze zorgen allen voor extra (euro)centjes. Paasbrunches, moederdaglunches, kerstdiners en oud en nieuw party’s. Het is inmiddels gemeengoed in de horeca. Even een zijweggetje; WAAROM WORDT ER MET VADERDAG EIGENLIJK NIETS GEORGANISEERD VOOR PAPA’S?! Ik bedoel, gun die mannen een legitiem avondje barhangen en laat ze for old time’s sake weer eens de sluitingstijdheld zijn!

Het aantal bruikbare feestdagen in Nederland, ongeveer twintig in totaal, is niet voldoende. Naarstig is de kroegbaas, hotelier, restauranteigenaar en clubowner op zoek naar andere dagen waarop een feestje gevierd kan worden. De trends waaien weer over van vooral de Engelstalige landen. Hoe anders is te verklaren dat een vreemdsoortig Amerikaans feest als Haloween (31 oktober) ineens populair is geworden in ons landje der nuchteren. In kroeg en disco zie je verklede mensen met maskers. Hooguit. Want let wel, bijna niemand houdt zich aan de dresscode die iets te carnavalesk is. Meestal blijft het thema (kan iemand voor dit vreselijke woord een synoniem verzinnen) beperkt tot de aankleding. Met andere woorden wat uitgeholde en grimmig uitziende pompoenen. Maar hoeden, petjes, maskers en andere maffe attributen uit eigen doos en onder handbereik voor de gasten doet wonderen.

Valentine’s Day ofwel Valentijnsdag (14 februari) is door de detailhandel en de consument al volledig in de armen gesloten. En eigenlijk voor de horeca veel beter geschikt dan Haloween. Maar love-arrangementen, kiss-contests of heartbeat-party’s heb ik nog niet echt gezien. Het grote thema (aaarggghhhh) Liefde zou eigenlijk goed moeten zijn voor een maandelijkse Valentijnsdag.

Nieuwste loot aan de feestboom is het Volle Maan feest. Grootmacht Redd Bull was in Nederland eigenlijk de eerste. Hun Full Moon Party’s worden weliswaar gekoppeld aan het energieke watertje LunAqua, maar toch. In principe werpen ze de ondernemer twaalf (iedere maand is er één keer volle maan, duh) extra feestavonden aan. Er schijnen namelijk ongekende krachten los te komen tijdens volle maan. Eenieder zal creatief omgaan met dit verschijnsel.

Bovendien wordt in ‘onze’ Ierse pubs al lange tijd de nationale feestdag van de Ieren gevierd. Op St. Patrick’s Day (17 maart) is het vergeven van stout, whiskey en stew. Maar eigenlijk alleen geschikt in een passende locatie als een pub. What about de feestdagen van andere landen? Amerika’s nationale feestdag the 4th of July. Hamburgers, Bud en cola all over the place. Of die van de Fransen, quatorze juillet (14 juli). Partout de baguettes, vin et fromage. Of die van onze oosterburen op 3 oktober. Pilsener, bratwurst und kuchen über alles. Prettige feestdagen!