artikel

Tien spelregels voor goed frituren

Horeca

Het voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO) adviseert tien criteria die verantwoord frituren in de cafetaria bevorderen. 1 Zorg dat de thermostaat goed is afgesteld.2 Verhit het frituurvet met tussenposen van een half uur: 0° C – 100°C – 140°C – 180°C.3 Frituur bij maximaal 180°C:- voorbakken van frites: ca. 160°C;- afbakken van frites: ca. […]

Het voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën (MVO) adviseert tien criteria die verantwoord frituren in de cafetaria bevorderen.

1 Zorg dat de thermostaat goed is afgesteld.
2 Verhit het frituurvet met tussenposen van een half uur: 0° C – 100°C – 140°C – 180°C.
3 Frituur bij maximaal 180°C:
- voorbakken van frites: ca. 160°C;
- afbakken van frites: ca. 180°C;
- afbakken van snacks: ca. 175°C;
- bij afbakken in een HR-oven kunnen ca. 5°C lagere temperaturen worden aangehouden;
- als de frituuroven niet wordt gebruikt, draai dan de thermostaat terug tot ca. 100°C en dek de oven af.
4 Verwijder overtollig ijs van diepgevroren producten alvorens die te frituren.
5 Houd als vuistregel bij het frituren een verhouding producten : vet van 1 : 10 aan.
6 Gooi geen gebakken en gezouten frites terug in de oven.
7 Laat frituurmanden altijd goed uitlekken. Daarmee wordt veel vet bespaard.
8 Filter het vet dagelijks bij een temperatuur beneden de 100°C.
9 Ververs het vet als dat:
- een sterke geur of smaak krijgt;
- een donkere kleur krijgt;
- stroperig wordt
- gaat walmen of schuimen
- frites en snacks te vet maakt.
10 Toets ervaringen bij het verversen en filteren van vet ook eens met meetapparatuur.

Voor meer informatie: www.verantwoordfrituren.info