artikel

Ik ben een ouderwetse hotelbuffel

Horeca

Naam: Peter Helleman
Leeftijd: 57 jaar
Functie: senior management coach Best Western Slenaken
Bijzonderheden: Peter Helleman kreeg Best Western Grand Hotel Heerlen niet aan de gang zoals hij wilde. Hij kreeg een inzinking en vertrok. Hij adviseert nu familiebedrijven, bij voorkeur in het Heuvelland.

Ik ben een ouderwetse hotelbuffel

‘Toen ik in 1999 in Grand Hotel Heerlen begon, had ik de illusie dat ik er een florissant bedrijf van kon maken. Medio 2001 begonnen de tegenslagen. De zakelijke markt zakte in. We gingen arrangementjes voor 35 euro verkopen. Ik kreeg gasten die lastiger waren dan degenen die het volle pond betaalden.Het was lastig om Heerlen toeristisch te verkopen. Vooral als het NOS Journaal het drugsgebruik en de afwerkplek van de hoeren in de stad weer eens in beeld bracht.

De Amrâth-keten waar het hotel deel van uitmaakt is fors gegroeid. Ik kwam al die jonge managers tegen. En ik ben een ouderwetse hotelbuffel, een gastheer. Ik geef kusjes aan de deur en organiseer moordavonden. Die jonge generatie maakt prachtige berekeningen op de computer. Daar zijn ze erg goed in. En dan was ik ’s nachts ook nog bezig om dát onder de knie te krijgen.

Vorig jaar heb ik een inzinking van vier maanden gehad. Toen ben ik over mezelf privé gaan nadenken. Dat had ik nog nooit gedaan. Altijd hard gewerkt, hè. In december ben ik weer begonnen. Dat is de tijd dat er weer leuke mensen komen. Maar in maart was het op. Het ging niet meer. Het was een moeilijke beslissing. Ze lieten me niet graag gaan.

Maar ik heb toen thuis wel de vlag uitgestoken. Niet omdat ik bij het hotel weg was, maar omdat ik niet meer elke dag naar Heerlen hoefde te rijden. Ik heb het al eerder gezegd: onderbroeken koop ik in Heerlen en uitgaan doe ik in Maastricht. Ik ben bovendien verknocht aan het Heuvelland. Ik woon er en heb 50 kilometer vrij uitzicht. Vroeger werkte ik in Golden Tulip Hotel Epen. Ik had daar nóóit weg moeten gaan.

Toen ik weg was uit Heerlen wilde ik een consultingbureautje beginnen, advieswerk. Ik heb altijd veel mensen advies gegeven, maar er nooit geld voor gevraagd. De Kamer Van Koophandel raadde het me af. Wacht tot u 60 bent meneer Helleman, dan hoeft u niet zoveel premies te betalen. Ik heb nu een mooie deal gesloten met de familie Meijer in Epen. Ze hebben daar Best Western hotel Osheem. De beide zoons Meijer nemen nu hotel Tulip Inn Slenaken over. Dat wordt Best Western Slenaken. Ik ga die jongens helpen om er iets leuks van te maken, als senior management coach.

Ik heb eigenlijk een hekel aan titels. Ik houd niet van front managers, assistent managers en f&b-managers. Die hiërarchie! Je hebt gewoon een team, je geeft elkaar een hand, je springt en je verzuipt, of je verzuipt niet.Ik verdien nu minder, maar dat geeft niet. Mijn kinderen zijn klaar met studeren en hebben een goede baan. Ik voel me niet meer capabel om een zakenhotel te runnen. Het enige wat ik wil is kleine familiebedrijven helpen, want daar heb ik enorme bewondering voor. En ik vraag niet 175 euro per uur, zoals mijn psycholoog doet.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels