artikel

Winter-ijs

Horeca

Rum-rozijnen roomijs met butterscotchsaus en gesuikerde amandelenMeng geschaafde amandelen met suikerstroop en schep het mengsel op een bakplaat met vetvrij papier. Droog de amandelen ongeveer drie uur in de op 80ºC ingeschakelde oven. Roer de amandelen regelmatig om zodat er geen klonten amandel ontstaan. Maak een saus van boter, suiker, water en wat citroensap. Schep […]

Rum-rozijnen roomijs met butterscotchsaus en gesuikerde amandelen
Meng geschaafde amandelen met suikerstroop en schep het mengsel op een bakplaat met vetvrij papier. Droog de amandelen ongeveer drie uur in de op 80ºC ingeschakelde oven. Roer de amandelen regelmatig om zodat er geen klonten amandel ontstaan. Maak een saus van boter, suiker, water en wat citroensap. Schep het rum/rozijnen roomijs in diepe borden en schenk de butterscotchsaus over het ijs. Strooi tenslotte de gesuikerde amandelen over het dessert.

Winterse cognacappel met appel/kaneel roomijs
Snijd van de bovenkant van appels een kapje af. Verwijder het klokhuis, hol de appels nog wat uit en gebruik dit voor de vulling. Maak de vulling van in brunoise gesneden appel samen met basterdsuiker, kaneelpoeder, rozijnen en cognac. Laat de smaak van de vulling een uurtje intrekken en schep het vervolgens ind e uitgeholde appels. Zet het kapje op de appels en bak ze af in de op 180ºC voorverwarmde oven. Serveer de appel in een Bourgondische schaal en schep er het appel/kaneelijs bij.

Slagroomijs met limoenstroop en in vanille gemarineerde sinaasappels
Snijd partjes uit handsinaasappels en vang het vocht op. Zeef het vocht en kook het op met vanillemerg en sinaasappellikeur. Bind het vocht een klein beetje, giet het over de sinaasappelpartjes en laat het geheel een dag marineren. Brand suiker in een steelpan en blus het af met limoensap en kook het in tot stroopdikte. Doe de gemarineerde sinaasappelpartjes in een coupe en schep er het slagroomijs op. Giet de limoenstroop over het slagroomijs.

Rum/rozijnen roomijs met kokossaus en brandy snap
Meng eieren met suiker en giet daar gekookte kokosmelk over. Roer en gaar de saus verder op een laag vuur. De saus mag niet koken. Neem de pan, als de saus dik wordt, van het vuur en laat de saus afkolene. Maak een brandy snapbeslag van glucosestroop, gember, boter en bloem en laat het opstijven in de koelkast. Draai van het beslag vervolgens bolletjes en leg ze op een bakplaat. Bak de bolletjes in 6 minuten in de op 180ºC voorverwarmde oven af. De bolletjes smelten in de oven en bakken als dunne koekjes. Schep een bol rum/rozijnen roomijs op de borden en dresseer er de kokossaus omheen. Garneer de bol ijs met een brandysnap.

Rum-rozijnen roomijs met butterscotchsaus en gesuikerde amandelen
Meng geschaafde amandelen met suikerstroop en schep het mengsel op een bakplaat met vetvrij papier. Droog de amandelen ongeveer drie uur in de op 80ºC ingeschakelde oven. Roer de amandelen regelmatig om zodat er geen klonten amandel ontstaan. Maak een saus van boter, suiker, water en wat citroensap. Schep het rum/rozijnen roomijs in diepe borden en schenk de butterscotchsaus over het ijs. Strooi tenslotte de gesuikerde amandelen over het dessert.

Winterse cognacappel met appel/kaneel roomijs
Snijd van de bovenkant van appels een kapje af. Verwijder het klokhuis, hol de appels nog wat uit en gebruik dit voor de vulling. Maak de vulling van in brunoise gesneden appel samen met basterdsuiker, kaneelpoeder, rozijnen en cognac. Laat de smaak van de vulling een uurtje intrekken en schep het vervolgens ind e uitgeholde appels. Zet het kapje op de appels en bak ze af in de op 180ºC voorverwarmde oven. Serveer de appel in een Bourgondische schaal en schep er het appel/kaneelijs bij.

Slagroomijs met limoenstroop en in vanille gemarineerde sinaasappels
Snijd partjes uit handsinaasappels en vang het vocht op. Zeef het vocht en kook het op met vanillemerg en sinaasappellikeur. Bind het vocht een klein beetje, giet het over de sinaasappelpartjes en laat het geheel een dag marineren. Brand suiker in een steelpan en blus het af met limoensap en kook het in tot stroopdikte. Doe de gemarineerde sinaasappelpartjes in een coupe en schep er het slagroomijs op. Giet de limoenstroop over het slagroomijs.

Rum/rozijnen roomijs met kokossaus en brandy snap
Meng eieren met suiker en giet daar gekookte kokosmelk over. Roer en gaar de saus verder op een laag vuur. De saus mag niet koken. Neem de pan, als de saus dik wordt, van het vuur en laat de saus afkolene. Maak een brandy snapbeslag van glucosestroop, gember, boter en bloem en laat het opstijven in de koelkast. Draai van het beslag vervolgens bolletjes en leg ze op een bakplaat. Bak de bolletjes in 6 minuten in de op 180ºC voorverwarmde oven af. De bolletjes smelten in de oven en bakken als dunne koekjes. Schep een bol rum/rozijnen roomijs op de borden en dresseer er de kokossaus omheen. Garneer de bol ijs met een brandysnap.

Reageer op dit artikel