artikel

Terrassenleed

Horeca

Het terras is een melkkoe voor gemeenten. De lasten zijn in 2004 gemiddeld met 12,5 procent gestegen. Met uitschieters naar boven als Zwolle (+ 281%) en Maastricht (+ 100%). Dat blijkt uit een exclusieve enquête onder ruim honderd gemeenten in Nederland.Veel gemeenten maken er een potje van. Het is gemeenten niet toegestaan winst te maken […]

Het terras is een melkkoe voor gemeenten. De lasten zijn in 2004 gemiddeld met 12,5 procent gestegen. Met uitschieters naar boven als Zwolle (+ 281%) en Maastricht (+ 100%). Dat blijkt uit een exclusieve enquête onder ruim honderd gemeenten in Nederland.Veel gemeenten maken er een potje van. Het is gemeenten niet toegestaan winst te maken op het verstrekken van terrasvergunningen en het heffen van precario. De tarieven moeten ‘kostendekkend’ zijn. Gezien de grote verschillen in tarieven nemen de gemeenten een loopje met deze regel.

De lokale verschillen zijn enorm. Muiden blijkt met 3375 euro voor een terras van 25 m2 de ranglijst aan te voeren. Gevolgd door Amsterdam en Apeldoorn. Acht ondervraagde gemeenten daarentegen rekenen helemaal niets. Het heeft er alle schijn van dat de terrasbelasting gebruikt wordt om gemeentelijke begrotingsgaten te dichten. Wie corrigeert de gemeenten eens?

De gemeenten stellen ook nog eens forse eisen aan het terrasmeubilair. 60 procent van de ondervraagde gemeenten eist dat de stoelen van (imitatie)rotan gemaakt zijn. Verder wordt de eis gesteld dat alle terrassen een uniforme uitstraling hebben, een eis die volledig ingaat tegen de laatste trends in terrasinrichting: meer variatie, meer kleur, meer beleving. Innovatie wordt door regelgeving gefrustreerd.

In het onderzoek is ook gekeken hoe we door gemeenten werden geholpen. De uitkomsten zijn om triest van te worden. We werden vaak doorverbonden en moesten lang wachten op het antwoord op de simpele vraag: ‘Heb ik een terrasvergunning nodig en wat kost het?’ En vaak kregen we geen antwoord. Ook de websites van gemeenten lieten ons zwaar in de steek. We kregen te doen met alle terraseigenaren die overleg moeten voeren met de gemeente: dit is geen manier van werken.

De conclusies die dit onderzoek oplevert zijn dan ook hard. Gemeentes verhogen lukraak de terrasbelasting. Er is geen controle op het lokale heffingenbeleid van gemeenten. De service en informatievoorziening van veel gemeenten is ver beneden de maat.Het gevolg is dat het terras steeds duurder betaald wordt. Als de horeca de extra verplichte kosten doorberekend aan de klant, staat heel Nederland weer op zijn kop omdat de prijzen de pan uitrijzen. Veel gemeenten hebben hun kosten dan al meer dan terugverdiend.

Hans Steenbergen
Hoofdredacteur Misset Horeca

Reageer op dit artikel