artikel

Goeie actie

Horeca

Bibob klinkt als bebop. Dat is jazzmuziek die eind jaren veertig populair werd gemaakt door aanjagers als Dizzy Gillespie, Miles Davis en Charlie Parker. En ze gingen nog een stap verder, we kregen Birth of the Cool en hardbop.Bibob klinkt als biBOB. Ik denk dat het een reserve-BOB is. Iemand die het stuur overneemt als dé BOB per ongeluk ook te veel heeft gehad. Maar biBOB kan ook gewoon de BOB zijn met een biseksuele achtergrond. Maar het is dus Bibob

En die afkorting staat voor Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen. Drie keer woordwaarde tijdens een partijtje scrabble, zou ik zeggen!

Bibob klinkt horecaondernemers niet als muziek in de oren, niet dat het met de integriteit van de meesten niet goed zit, maar omdat gemeenten die deze wet toepassen er een potje van maken.De wet is bedoeld om te zien of de vergunningaanvrager criminele banden of achtergronden heeft. Zo ja, dan krijgt hij geen vergunning. De wet moet witwaspraktijken en de infiltratie van criminele organisaties in legale ondernemingen stopzetten. Een loffelijk streven, maar nu blijkt dat sommige gemeenten de wet zo rigoureus toepassen dat elke bonafide horecaondernemer in de verdachtenhoek wordt gemanoeuvreerd zodra hij een vergunning wil wijzigen. Hij moet ellenlange vragenlijsten beantwoorden en stapels paperassen kopiëren en overleggen.

Voorzitter Jan Geenemans van Koninklijk Horeca Nederland heeft het in het KHN-ledenblad over het Bibob-drama! Gemeenten stellen naar eigen goeddunken de vergunningsvoorwaarden op. Bibob is een ‘administratief wangedrocht!’, aldus Geenemans. Hij gaat nu bij de minister aandringen op een ‘werkbaar landelijk model’.

Goeie actie van KHN, maar wanneer lukt het eens om ruim op tijd wetgevers en politiek op het goede spoor te zetten? Zat KHN tijdens het ontwikkelen van deze wet jazzmuziek te luisteren, of luisterde het ministerie niet naar de noten op de zang van deze megaondernemersvereniging?Minister Hoogervorst was er vorig jaar ook plotseling met zijn voornemen het roken in de horeca te verbieden. Paniek in de KHN-tent en snel een stappenplan gemaakt om uitstel te krijgen. De minister zou uiterlijk vorige week op het plan reageren. Niet dus! Volgens de laatste berichten
wordt het eind déze maand.

Waldemar Ysebaert
Senior-redacteur Misset Horeca

Reageer op dit artikel